Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat situația privind transportul rutier de persoane în contextul pandemiei COVID-19

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a prezentat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă situația privind transportul rutier de persoane în contextul pandemiei COVID-19.

Potrivit secretarului de stat, transportul rutier de persoane a fost și este până în prezent unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei naționale. Conform datelor, în luna martie 2020, din numărul total de 6 865 de curse planificate – 88% au fost realizate, însă comparând cu perioada stării de urgență, numărul acestora a scăzut la 10%.

„Până la ziua de ieri au fost restabilite doar 60% din curse. Cu regret atestăm și o scădere a numărului de călători, dacă până la instituirea stării de urgență acesta era de 40%, astăzi observăm o diminuare de până la 20% a numărului de pasageri  îmbarcați în unitățile de transport. Ca rezultat al reducerii curselor regulate și-au sistat activitatea majoritatea gărilor auto din țară, excepție făcând autogările din Chișinău. Astăzi practic toate autogările funcționează în regim normal”, a menționat Iulian Postică.

În prezent, transportul de persoane este efectuat doar în limita locurilor disponibile pe scaune, cu purtarea obligatorie a măștilor de protecție de fiecare pasager, iar unitățile de transport sunt dezinfectate zilnic. Conform datelor prezentate de Agenția Națională Transport Auto, doar 70% din călători respectă recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de purtare corectă a măștilor în transportul public.

Mai mult, în perioada stării de urgență, Ministerul Economiei și Infrastructurii a întreprins o serie de măsuri pentru a ajuta antreprenorii din sectorul de transport rutier să depășească provocările economice apărute. Astfel, au fost amânate pentru 2 luni termenele de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor, precum și prelungite cu 2 luni certificatele de competență profesională a managerilor și conducătorilor auto.

„Încadrarea pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor, antrenate la deservirea serviciilor regulate raionale și interraionale urma a fi realizată în 3 grafice, primul termen fiind 1 aprilie 2020, însă urmare a crizei pandemice termenul a fost prelungit cu două luni. Astfel, până la data de 1 iunie curent, au fost supuse clasificării – 2008 de autocare, respectiv, atestăm un procentaj de 95 la sută de încadrare a autobuzelor în primul grafic de control”, a punctat secretarul de stat.

De asemenea, Iulian Postică s-a referit la problema transportului ilicit de persoane care, în perioada stării de urgență a luat amploare. Astfel, până în prezent ANTA a întocmit 64 de procese verbale în privința transportării ilicite a persoanelor și a aplicat amenzi în sumă de 157 000 mii lei, iar în cazul a 50 de procese verbale au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare și sistată activitatea unităților de transport pentru o perioadă de 6 luni.