Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat la București 4 memorandumuri ce vizează turismul, antreprenoriatul, roaming-ul și promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe

Astăzi, la București, s-a desfășurat ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. În cadrul ședinței comune șefii celor două executive, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, au discutat despre stadiul și perspectivele relației bilaterale, inclusiv au trecut în revistă proiectele comune și au stabilit prioritățile de cooperare pentru viitor. Totodată, miniștrii de resort din domeniile de interes comun au semnat mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii.

În acest context, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul turismului, care prevede realizarea tuturor măsurilor necesare pentru promovarea şi încurajarea dezvoltării relațiilor în domeniul turismului. Potrivit ministrului Chiril Gaburici, cooperarea va viza promovarea diferitor tipuri de turism, realizarea proiectelor comune de investiții în domeniul turismului, promovarea turismului, schimbului de experiență şi informații privind activitatea organizațiilor de turism.

De asemenea, Chiril Gaburici a mai semnat Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea antreprenoriatului şi cooperarării economice şi corporative între Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat din România. Acesta are drept scop intensificarea cooperării în domeniul promovării antreprenoriatului şi cooperării economice şi comerciale, cu un accent deosebit pe startup-uri, bazată pe principiile egalităţii şi avantajului reciproc. „Prin prisma acestui memorandum se va oferi sprijin logistic pentru acțiuni promoționale, organizarea de misiuni economice pentru startup-uri şi întâlniri legate de promovarea, inclusiv difuzarea acțiunilor promoționale, identificarea posibilelor surse de finanțare care vizează programele şi proiectele de dezvoltare a startup-urilor”, a precizat ministrul.

Cel de-al treilea memorandum semnat de ministrul Economiei și Infrastructurii a vizat o înțelegere între Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat din România privind promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe.

Ultimul document semnat de Chiril Gaburici a fost o Declarație comună a Guvernului României și a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming.

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova reprezintă o oportunitate pentru impulsionarea agendei bilaterale, în perspectiva viitorului european al Republicii Moldova și avansarea proiectelor bilaterale de cooperare de relevanță strategică.

Totodată, reuniunea are loc în contextul pregătirilor pentru asumarea, de către România, a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, fiind un prilej pentru încurajarea eforturilor Republicii Moldova în direcția avansării parcursului european și implementării reformelor asumate în baza Acordului de Asociere cu UE.

Imagini: