Ministerul Economiei și Infrastructurii va interveni cu măsuri mai exigente pentru combaterea fenomenului construcțiilor neautorizate

Problema construcțiilor neautorizate a fost abordată, astăzi, în cadrul unei ședințe convocate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Agenției Servicii Publice (ASP) și reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău.

Directorul AST, Vasile Radu, a comunicat despre existența construcțiilor neautorizate în municipiul Chișinău, a combaterii cazurilor de abatere de la documentația de proiect și de nerespectare de către compania de construcții a standardelor de calitate, factori ce pot afecta siguranța viitorilor locatari.

De asemenea, au fost menționate situațiile când inspectorii AST încearcă stoparea construcțiilor pentru încălcări, iar instanțele judecătorești, la cererea investitorilor, decid continuarea lucrărilor.

Participanții au discutat despre soluțiile care ar combate fenomenul construcțiilor neautorizate, acțiunile autorităților publice locale, precum și măsurile de intervenție ale Ministerului Economiei și Infrastructurii la nivelul cadrului normativ și legislativ.

„Sectorul construcțiilor trebuie să contribuie la dezvoltarea economică a municipiului Chișinău, nu însă în detrimentul siguranței oamenilor. Dacă compania de construcții a încălcat legislația, trebuie să fie sancționată. Vom reveni mai insistent la promovarea proiectelor privind modul de demolare al construcțiilor neautorizate, dar și la modificarea Codului contravențional pentru majorarea amenzilor aplicate pentru încălcarea normelor urbanistice și construcțiile neautorizate”, a spus Sergiu Railean.

La final, participanții la ședință au agreat identificarea, pe platforma Grupului de lucru în construcții, a propunerilor de modificare, completare sau abrogare a cadrului normativ existent, pentru eliminarea divergențelor sau interpretărilor în sistemul construcțiilor.