Ministrul Anatol Usatîi a avut o întrevedere online cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut astăzi o întrevedere online cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Oficialii au discutat despre intensificarea și consolidarea relațiilor comercial-economice, dar și stadiul actual de implementare a proiectelor comune.

Ministrul Anatol Usatîi a menționat în cadrul ședinței că Republica Moldova este în proces de finalizare a Hotărârii Guvernului privind semnarea aprobării Acordului bilateral privind transportul aerian de tip „Open skies” dintre SUA și Moldova, parafat la 3 noiembrie curent. În context, Anatol Usatîi a menționat că semnarea Acordului constituie un eveniment important pentru țara noastră, va contribui la diversificarea destinațiilor efectuate din Aeroportul Internațional Chișinău și va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, precum și facilitarea cooperării investiționale dintre cele două țări.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii s-a referit la perspectivele de cooperare și impulsionare a procesului de digitalizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Ministrul a menționat că acestea sunt prioritare pentru Republica Moldova, iar criza generată de pandemia COVID-19 a intensificat necesitatea elaborării politicilor în acest sens, cu implicarea autorităților responsabile, sectorului privat și a partenerilor de dezvoltare. Astfel, ministrul Usatîi a ținut să mulțumească ambasadorului Dereck J. Hogan pentru suportul Statelor Unite ale Americii acordat Guvernului țării noastre în elaborarea Studiul rapid privind dezvoltarea comerțului electronic în Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul ședinței, oficialii au declarat că este imperativă menținerea unui dialog eficient și continuu, astfel încât investitorii locali, dar și străini să primească suport din partea autorităților de resort în depășirea efectelor negative cauzate de COVID-19.

Menționăm că volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie – septembrie 2020 a înregistrat suma de circa 68,59 mln USD, și a scăzut cu 5,47% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019. După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se află pe locul 16 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre la nivel mondial, cu o pondere de 1,23% în comerțul total al Republicii Moldova. În același timp, în țara noastră își desfășoară activitatea 398 întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 522,946 mln lei. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 9 printre principalii investitori ai Republicii Moldova  la nivel mondial.

Imagini: