Ministrul Anatol Usatîi în discuții cu Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto. Oficialii au discutat despre situația curentă a relațiilor comercial-economice, proiectele investiționale ale părții ungare de importanță majoră,  realizarea proiectelor comune care vor contribui la fortificarea relațiilor între cele două state, nu doar în domenii precum financiar, industrial, IT, dar și cel agricol.

Un subiect important discutat în cadrul întâlnirii a fost organizarea celei de-a 4-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru colaborare comercial-economică, care va avea loc la Chișinău. Oficialii au convenit ca evenimentul să se desfășoare în perioada 14-15 Mai 2020. Mai mult decât atât, a fost agreată organizarea în timpul apropiat a unui  forum economic moldo-ungar, care va reprezenta o platformă eficientă ce va genera oportunități de colaborare pentru comunitățile de business din ambele țări, prin stabilirea contactelor cu potențialii parteneri de afaceri,  și  identificarea noilor proiecte investiționale.

În același timp, Peter Szijjarto a manifestat deschiderea de a acorda suport Republicii Moldova și de a realiza schimb de bune practici cu privire la procesul de implementare a Acordului de Asociere și integrarea în UE, în domeniul reformelor economice și reformei fiscale, precum și în domeniul agricol.

Ambele părți au menționat despre importanța dezvoltării infrastructurii, ministrul Usatîi prezentând situația actuală în acest sector. Astfel, ministru a invitat partea maghiară să participe la tenderele ce vor fi lansate și să investească în infrastructura drumurilor din Republica Moldova.

La fel, Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat despre facilitățile fiscale de care pot beneficia investitorii în cadrul Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Parcului IT Tekwill, partea maghiară fiind extrem de interesată de aceste oportunități.

Totodată, ambele părți au menționat drept istorie de succes activitatea celui mai recent investitor, fiind banca ungară OTP. Astfel, Ministrul Szijjarto a comunicat despre inițiativa de a acorda 100 milioane dolari, cu scopul de a oferi suport agenților economici ungari în Republica Moldova prin furnizarea unor oferte avantajoase de creditare.

În cele din urmă, oficialii au agreat asupra asigurării continuității dialogului economic bilateral, precum și fortificării acestuia.

Imagini: