Ministrul Chiril Gaburici în discuții cu Directorul Executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz despre dezvoltarea proiectelor de infrastructură

Dezvoltarea infrastructurii și integrarea în rețelele europene de transport, modernizarea Căii Ferate, reformele din sectorul energetic – au fost principalele subiecte discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii cu Directorul Executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. De asemenea, în cadrul ședinței de lucru au participat și alți reprezentați ai BERD în Moldova, în frunte cu Angela Sax, Șef al Oficiului BERD în RM.

Potrivit lui Chiril Gaburici, suportul, dar și expertiza BERD este extrem de importantă pentru Republica Moldova. „BERD este un partener cheie în implementarea proiectelor strategice pentru țara noastră. Datorită susținerii BERD am reușit să îmbunătățim infrastructura, sectorul energetic, mediul de afaceri. Mai avem foarte mult de lucru și contăm pe sprijinul partenerilor noștri de încredere”, a menționat Chiril Gaburici.

La rândul său, Matteo Patrone, Director Executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz a declarat că va susține și în continuare proiectele demarate de Ministerul Economiei și Infrastructurii. „Mă bucur că Moldova reușește să implementeze proiecte durabile și în interesul cetățenilor. Vom crea condiții necesare pentru ca relațiile noastre bilaterale să se dezvolte. Îmi doresc și în continuare o colaborare eficientă cu guvernul pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, pentru a crea și dezvolta o infrastructură modernă și pentru a susține și alte proiecte importante în Republica Moldova”.

Un alt subiect pe agenda ședinței de astăzi a fost nivelul de realizare a priorităților Foii de Parcurs privind restructurarea sectorului feroviar și Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) pentru anii 2018-2021. Conducerea CFM a menționat că documentul prevede inițierea reorganizării prin separare CFM în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri. Totodată, crearea Agenției Feroviare, a Autorității de Investigare a Accidentelor, precum și deschiderea pieței feroviare din Moldova pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

La moment, în portofoliu proiectelor susținute de BERD în Republica Moldova, cele mai multe resurse financiare s-au alocat dezvoltării infrastructurii – peste 60% și sectorului energetic – aproximativ 20%.

Imagini: