Ministrul Chiril Gaburici în discuții cu reprezentanții Băncii Comerciale Române despre proiectele investiționale în infrastructură

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu președintele Băncii Comerciale Române (BCR România), Sergiu Manea și membrii Boardului BCR. Părțile au discutat despre oportunitățile investiționale din țara noastră și instrumentele de finanțare pentru mediului de afaceri. Reprezentanții BCR s-au arătat interesați în fortificarea rețelei de filiale, dar și susținerea noilor proiecte de infrastructură.

În cadrul discuției, Chiril Gaburici a vorbit despre evoluția social-economică a Republicii Moldova și dinamica creșterii sectoarelor economiei, în special industrial, agricol și investițional: „Guvernul depune toate eforturile pentru continuarea reformelor în domeniile cheie ale economiei, dorim să creăm un mediu de afaceri favorabil investitorilor locali și externi, precum și să asigurăm cetățenilor noștri condiții bune de trai. În anul 2018, Produsul intern brut a crescut cu 4%, iar în perioada ianuarie-martie 2019 exporturile au crescut cu 8,1%, importurile – cu 2,9%”.

Ministrul a informat reprezentanții BCR că, investițiile în active imobilizate au crescut semnificativ în anul 2018, datorită intensificării investițiilor publice, volumul acestora majorându-se cu 12,3%. „Creșterea intensivă a investițiilor publice, îmbunătățirea situației creditare a economiei naționale, precum și evoluția în creștere a contribuției agenților economici au determinat creșterea activității investiționale”, a precizat Chiril Gaburici.

În context, părțile au analizat evoluția sectorului industrial, care în perioada ianuarie-martie 2019 a înregistrat o creștere de 1,5%, creșterea sectorului fiind influențată de extinderea activității Zonelor Economice Libere, în special în ramura industriei automotive.

Președintele BCR a apreciat reformele implementate de autoritățile de la Chișinău în sectorul financiar bancar și a menționat că evoluția pozitivă social-economică a Republicii Moldova dă încredere investitorilor să creeze afaceri în țara noastră. „Vrem să arătăm angajamentul față de țară, astfel suntem dispuși să susținem prin finanțare – proiecte private și de stat pentru dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova”, a menționat acesta.

În Republica Moldova funcționează 1765 de întreprinderi cu capital românesc. Investițiile în capitalul social au însumat 1,997 miliarde de lei. România se clasează pe locul 2 în topul statelor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova şi pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiții.

Imagini: