Ministrul Economiei a avut o întâlnire cu administratorii zonelor economice libere

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut o întâlnire cu administratorii Zonelor Economice Libere (ZEL) din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate o serie de subiecte legate de perspectivele funcționării acestor platforme investiționale în vederea eficientizării activității lor.

Ministrul Dumitru Alaiba a trecut în revistă prioritățile Guvernului și politicile relevante pentru mediul de afaceri și dezvoltarea economică, după care s-a referit la câteva subiecte prioritare pentru eficientizarea activității ZEL-urilor, inclusiv:

– Consolidarea dialogului dintre Ministerul Economiei și administrațiile zonelor economice libere.

– Îmbunătățirea cadrului legal cu privire la zonele economice libere.

– Atragerea noilor investitori și implementarea noilor proiecte investiționale cu locuri de muncă cu salarii competitive.

– Eficientizarea guvernanței ZEL-urilor, precum și a procesului de monitorizare și raportare privind activitatea rezidenților zonelor economice libere.

În Republica Moldova sunt 7 zone economice libere (zone ale antreprenorialului liber) și 38 subzone.

La  începutul anului 2022, în ZEL-uri erau înregistrați 229 agenți economici în calitate de rezidenți, iar numărul angajaților rezidenților a constituit 15830 persoane.

De la începutul activității (anul 2011) și până la începutul anului 2022, în cadrul ZEL-urilor au fost realizate investiții totale în sumă de 506,2 mil. dolari SUA, inclusiv 47,2 mil. dolari SUA investite în anul 2021.

Imagini: