Ministrul Economiei a avut o întrevedere cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova

25 octombrie, Chișinău – Aspectele cooperării comercial-economice bilaterale, precum și intensificarea acestora în viitor au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, ministrului Economicei, Octavian Calmîc, cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova Lucy Rebecca Joyce.

În cadrul întrevederii, Octavian Calmîc și Lucy Rebecca Joyce, au făcut o trecere în revistă a relațiilor comercial-economice dintre două state, fiind apreciată evoluția acestora în ultima perioadă de timp. În special, interlocutorii au menționat creșterea în 2015 cu circa opt la sută a volumului comerțului exterior al țării noastre cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord comparativ cu 2014, deținând astfel o pondere de 3,2% în comerțul total al Republicii Moldova și locul 9 în topul partenerilor cu care țara noastră menține relații comerciale.

Interlocutorii au convenit asupra intensificării relațiilor comercial-economice, inclusiv prin inițierea unor proiecte investiționale cu participarea companiilor din ambele state, organizarea forumurilor oamenilor de afaceri din Moldova și Marea Britanie, etc. În context, ministrul Economiei a prezentat posibilitățile investiționale oferite de autoritățile Republicii Moldova mediului de afaceri, inclusiv prin intermediul Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale, etc.

Octavian Calmîc și Lucy Rebecca Joyce s-au referit și la subiectele legate de implementarea de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere și a celui de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și la procesul de negocieri privind semnarea memorandumului cu Fondul Monetar Internațional. Ministrul Economiei a comunicat oficialului britanic că Consiliul Executiv al FMI se va reuni pe 7 noiembrie curent, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanțare extinsă ale FMI.

La rândul său, ambasadorul Lucy Rebecca Joyce a menționat că autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sunt interesate în dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv cea comercial-economică, și susțin deplin procesele de reformare și modernizare, inițiate de autoritățile de la Chișinău. Diplomatul britanic a mai menționat că autoritățile de la Londra sunt dispuse să acorde suportul necesar privind realizarea proiectelor legate de buna guvernare a întreprinderilor de stat, precum și în procesul de evaluare a implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Conform informației oficiale, prezentate de Camera Înregistrării de Stat, la 1 octombrie 2016, în Republica Moldova activează 232 întreprinderi cu capital britanic, investițiile  însumând 516 milioane de lei. Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se plasează pe locul 7 după investițiile în capitalul social și locul 10 după numărul de întreprinderi, care activează în Republica Moldova.

Imagini: