Ministrul Economiei a prezentat la ICT Summit 2021 viziunea strategică a Guvernului privind digitalizarea economiei

Digitalizarea economiei este un obiectiv prioritar pe agenda Ministerului Economiei, în special în această perioadă pandemică când comerțul electronic și prezența online au fost intens utilizate de mulți agenți economici. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a prezentat în cadrul ICT Summit 2021 viziunea strategică a Guvernului privind digitalizarea economică. Forumul din acest an se află la cea de-a zecea ediție și este dedicat tematicii ”Viitorul digitalizării”.

”Este un fapt recunoscut că inovația digitală constituie un factor cheie în transformarea proceselor economice, locurilor de muncă și societății în ansamblu, contribuind la reducerea decalajului social și economic. Este bine cunoscut cazul Irlandei care utilizând tehnologiile noi s-a transformat dintr-o țară cu un nivel de viață mai jos decât media UE într-o țară cu un nivel de top mondial privind calitatea vieții. Estonia a făcut aceeași revoluție în anii 2000, transformând economia și societatea, devenind o e-țară, unde cetățenii și mediul de afaceri au ajuns să beneficieze  enorm de pe urma digitalizării. Trebuie să ne încadrăm în acest trend internațional. În Moldova deja avem multe rezultate bune. Sectorul tehnologiei informaționale a cunoscut în 2020 o creștere cu 10%, față de anul 2019, a serviciilor vândute peste hotarele țării, în pofida anului pandemic. Parcul IT este un exemplu prin care am reușit să valorificăm potențialul țării. Avem deja 850 de rezidenți cu peste 13 mii de profesioniști. Și ne propunem să lansăm curând un pachet de acte normative care să simplifice activitatea acestora”, a precizat ministrul Gaibu.

Pentru o eficientizare a domeniului, Ministerul Economiei își propune asumarea, cu suportul și expertiza Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, a unei noi Foi de parcurs pentru digitalizarea economiei și promovarea comerțului electronic prin crearea condițiilor ajustate la specificul afacerilor Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ajustările propuse vor permite oamenilor de afaceri să-și înregistreze de la distantă afacerea, să facă modificări în actele de constituire, să obțină diverse servicii publice și acte oficiale în format electronic.

De asemenea, va fi ajustat cadrul normativ privind activitatea administrației parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT park” pentru a asigura transparență și previzibilitate. Activitatea rezidenților parcului IT a stimulat generarea de soluții și absorbția mai mare de tehnologii IT în diferite sectoare ale economiei, în special în domeniul comerțului electronic, având prognozat pentru anul curent un venit din vînzări de peste 5.4 miliarde lei.

Industria IT contribuie cu 3.5% la formarea PIB. Exporturile IT au ajuns la  258,47 milioane dolari SUA în anul 2020, fiind în creștere cu 23.2% față de anul 2019.

Imagini: