Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a discutat ambasadorul UE, Janis Mazeiks, despre evoluțiile economice din acest an

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a discutat cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, despre evoluțiilor economice, în contextul crizei din regiune.

În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă cele mai importante realizări din agenda de cooperare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și au fost trasate câteva priorități imediate.

Totodată, cei doi oficiali au evidențiat evoluția constant ascendentă a cooperării economice, fiind punctate și domeniile care aduc valoare adăugată economiei Republicii Moldova. Discuțiile au atins și subiectul regimului de funcționare a zonelor economice libere, inclusiv crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor străine și autohtone.

Pe final, ministrul Dumitru Alaiba a mulțumit pentru asistența constantă acordată de Uniunea Europeană prin intermediul mai multor proiecte de dezvoltare, iar ambasadorul UE, Janis Mazeiks, și-a exprimat sprijinul pentru susținerea Republicii Moldova.

Comerțul total cu țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-octombrie 2022 a constituit 5 609,5 milioane dolari SUA (cu 40% mai mult, comparativ cu perioada similară din anul 2021).

Exporturile de mărfuri destinate țărilor UE, în ianuarie-octombrie 2022, au totalizat 2 148,3 milioane dolari SUA (cu 42,3% mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021), deținând o pondere de 59,2% în total exporturilor, în descreștere cu 2,2 puncte procentuale față de ianuarie-octombrie 2021.

Importurile de mărfuri provenite din țările europene (UE-27), în ianuarie-octombrie 2022, s-au cifrat la 3 461,2 milioane dolari SUA (cu 33,7% mai mult față de aceeași perioadă din anul 2021), deținând o pondere de 46,3% în total importuri, în creștere cu 1,0 punct procentual comparativ cu ianuarie-octombrie 2021.

Imagini: