Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a discutat cu omologul său român, Florin Spătaru, despre relațiile comerciale bilaterale

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut o discuție telefonică cu omologul său român, Florin Spătaru.

Oficialii au vorbit despre evoluțiile economice ale celor două țări, schimbările care au venit odată cu războiul din Ucraina, despre relațiile comerciale moldo-române, investițiile reciproce, dar și despre cooperare pe diferite domenii, printre care domeniul IT, infrastructura calității etc.

Ministrul Dumitru Alaiba a reiterat importantă comunicării și cooperării mai strânse cu partenerii de talie internațională, menționând că România este cel mai important partener comercial și investițional al țării noastre. „Suntem recunoscători pentru susținerea partenerilor români, iar în aceste timpuri, mai mult ca oricând, avem nevoie de o colaborare eficientă, pentru a găsi soluții la provocările cu care ne confruntăm și pentru a facilita activitatea antreprenorilor și a impulsiona mediul de afaceri”, a subliniat ministrul Alaiba.

La rândul său, ministrul român al Economiei a salutat deschiderea Guvernului și a Ministerului Economiei din Republica Moldova, menționând că e foarte potrivită această convorbire în perioadă dificilă din regiune, cu multe provocări: „Contextul internațional este unul dificil și suntem mereu gata să susținem Republica Moldova pe parcursul său european și să fim umăr de nădejde în situații de criză”.

În Republica Moldova activează peste 1500 de investitori români, cu volum capital investițional de peste 6 miliarde lei. Guvernul Republicii Moldova încurajează companiile de peste Prut să-și lanseze afacerile pe piața moldovenească și să beneficieze de facilitățile fiscale și condițiile atractive oferite de zonele economice libereparcurile industriale și IT Park.

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea exportului Republicii Moldova în România a înregistrat suma de 933 mln. dolari SUA, valoare superioară cu circa 65% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, importurile din România au constituit circa 1,1 mlrd. dolari SUA, sau cu 86% mai mult în comparație cu 2021. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 20.7 % din valoarea comerțului total.