Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Stanislav Kázecký. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre relațiile economice dintre cele două țări.
Ministrul Gaibu a mulțumit pentru suportul oferit de Republica Cehă și a subliniat obiectivele prioritare pentru următoarea perioadă, făcând referire la îmbunătățirea mediului de afaceri, digitalizarea economiei, acordurile bilaterale internaționale, dar și metrologia, standardizarea și protecția consumatorului. ”Vom aprecia nivelul de expertiză al partenerilor noștri pentru a implementa acțiunile propuse la cel mai înalt nivel internațional, precum și suport în atragerea investițiilor străine și crearea locurilor de muncă”, a precizat ministrul.
La rândul său, Excelența Sa, ambasadorul Stanislav Kázecký a subliniat deschiderea Republicii Cehe în susținerea programelor economice derulate de către țara noastră.
Până în prezent, între Republica Moldova și Republica Cehă au fost semnate 34 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate. În țara noastră activează 45 de întreprinderi cu capital ceh. Unul dintre recenții investitori cehi cu o istorie de succes în RM este compania Premier Energy, specializată în domeniul energiei electrice.
Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă în perioada ianuarie – iunie 2021 a înregistrat suma de 98,45 mln. USD, cu 26.40% mai mult, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada respectivă, Republica Cehă se situează pe locul 10 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial.
Republica Cehă are deja o istorie în realizarea proiectelor în Republica Moldova şi în ultimii 12 ani au fost realizate circa 50 proiecte mari în suma de cca 14 mil. de euro în domeniul social (îmbunătăţirea calităţii vieţii, asistenţa socială direcţionată etc.), în domeniul alimentării cu apă şi al canalizării (exploatarea resurselor de apă şi introducerea managementului deşeurilor), agricultură (îmbunătăţirea competitivităţii şi eficacităţii), precum şi în domeniul mediului (decontaminare şi reducerea riscurilor de mediu).