Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a întreprins un șir de vizite de lucru la Cahul, având și un dialog cu mediul de afaceri din regiune
După ședința Guvernului, organizată la Cahul, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, împreună cu prim-ministra, Natalia Gavriliță au mers la fabrica de producere a companiei Dräxlmaier, rezidenta subzonei Economice Libere din Cahul.
Oficialii au discutat cu administrația companiei și cu angajații care muncesc în cele câteva hale ale întreprinderii.
Administratorul companiei Dräxlmaier, Alexandru Bordeianu, a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină sectorul automotive, cauzate de perturbările logistice și cozile create în vămi.
Ministrul Sergiu Gaibu a precizat că se întreprind măsuri la acest capitol: “La invitația Ministerului Economiei, a avut loc o ședință de lucru privind simplificarea și optimizarea procedurilor vamale. Am avut drept scop colectarea propunerilor în vederea simplificării interacțiunii organelor de stat cu mediul antreprenorial, iar aceste practici vor continua până când vom ajunge la soluții concrete”.
Compania Dräxlmaier a fost inaugurată acum 4 ani și are în prezent aproape 1000 de angajați implicați în producerea sistemelor electrice și a automotivelor pentru 8 producători de mașini.
Pe teritoriul întreprinderii a fost deschisă o clasă de învățământ dual, în cadrul căreia compania instruiește și pregătește specialiști în domeniul ingineriei.
Din 2007 și până în prezent, compania a investit în Republica Moldova circa 120 de milioane de dolari și a creat peste 6000 de locuri de muncă, fiind cel mai mare angajator regional din Bălți și Cahul.
Ulterior, ministrul Sergiu Gaibu a efectuat o vizită de lucru și la Incubatorul de Afaceri Cahul.
Trei beneficiari ai Incubatorului de Afaceri au prezentat domeniul de activitate, au povestit despre începuturi, provocări și succese.
Este vorba de Doina Cebanu, care a deschis un atelier de croitorie, în cadrul căruia activează 9 angajați. Dezvoltarea afacerii a fost posibilă datorită suportului financiar de 130 mii lei, obținut prin intermediul proiectelor „Start pentru tineri” și „Femei în afaceri”. La moment, compania se confruntă cu o criză acută de angajați, chiar dacă condițiile de activitate sunt destul de atractive.
O altă rezidentă, Mariana Pascal a deschis un Centru de instruire pentru copii, „Kids Academy”, oferind cursuri în 13 domenii, precum programare, robotică, aritmetică mentală, mnemotehnică, studierea limbei engleze prin metode innovative.
Ministrul Sergiu Gaibu a vorbit cu fiecare rezident, interesându-se de programele de care au beneficiat, îndemnându-i să iși dezvolte afacerile cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție de către Ministerul Economiei.
“Vă încurajez să aplicați la programele de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii, oferite de Ministerul Economiei și Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului, care vin în sprijinul businessului, exemple fiind Programul de retehnologizare a IMM – lor, cel de Internaționalizare a IMM-lor și Programul de transformare digital.”
Rezidenților li s-a mai vorbit și despre oportunitățile noului mecanism guvernamental de finanțare a mediului de afaceri, FACEM, prin intermediul căruia întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale.
Prin intermediul instituției publice, fondate în 2017, companiile incubate și potențialii antreprenori primesc consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, dar și posibilitatea de a beneficia de spațiu de lucru sau infrastructură IT pentru lansarea startup-urilor, pentru o perioadă de 3 ani.
În cadrul Incubatorului de Afaceri Cahul activează 22 companii, cu diverse tipuri de activitate, precum industria creativă, agricultură, proiecte pentru eficiență energetică, producerea de articole vestimentare, educație timpurie etc.
La finalul vizitei de lucru, ministrul Economiei, Gaibu s-a întâlnit cu antreprenorii din Cahul.
Discuția a vizat domeniile de activitate ale fiecăruia, provocările de pe parcursul anilor, problemele cu care se confruntă și soluțiile oferite de autorități.
Ministrul Economiei și-a manifestat susținerea față de mediul de afaceri din Cahul, venind cu anumite propuneri și eventuale sugestii, iar pe autoritățile locale le-a îndemnat să ajute antreprenorii la capitolul informare despre instrumentele de ajutor oferite de către Guvern și la capitolul comunicare sistematică, pentru a fi la curent cu problemele agenților economici din zonă.
“Guvernul, prin intermediul ministerului pe care îl conduc și Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului vă este alături și vă oferă posibilitatea să aplicați la un șir de programe de susținere, care ar ajuta să vă dezvoltați, creșteți și ieși pe piețele externe cu produse de calitate. Profitând de ocazia de a fi aici, rog autoritățile locale să aibă o comunicare permanentă și constructivă cu antreprenorii, alături de alte instituții, precum Camera de Comerț, pentru a cunoaște particularitățile tuturor afacerilor. Doar astfel va fi posibilă o asistență și informare calitativă pentru mediul de afaceri din zona în care vă aflați, contribuind astfel la o creștere a întreprinderilor mici și mijlocii“, a menționat ministrul Gaibu.
În cadrul lunii septembrie, declarată luna businessului, Ministerul Economiei va avea mai multe întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri din toată țara.