Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a participat la Forumul „Moldova Business Week 2022”

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a participat la Forumul „Moldova Business Week 2022”, cel mai important eveniment al anului de promovare și atragere a noilor investiții, care se desfășoară în perioada 15-16 septembrie curent.

Forumul a găzduit factorii decizionali, experți din țară și de peste hotare, care au misiunea de a identifica cele mai bune oportunități și soluții pentru creșterea vizibilității și repoziționarea Republicii Moldova la nivel internațional.

”Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, care vin cu multe provocări pentru autorități și antreprenori, dar și pentru investitori, deopotrivă. Cu toate acestea, în deplasările în teritoriu am întâlnit antreprenori cu entuziasm și dedicație, care își continuă parcursul început.

Astfel, mă adresez investitorilor străini să aibă curaj să investească în țara noastră pentru că avem suficiente sectoare atractive și de succes. Unul dintre ele fiind cel al electronicii, unde înregistrăm succese remarcabile și avem cu ce ne mândri”, a spus în discursul său, ministrul Gaibu.

Ministrul Economiei a menționat și depre faptul că în Republica Moldova este necesară reformarea mai multor sectoare, pentru multe dintre ele, fiind deja lansate diverse pachete de mecanisme și acțiuni, cum ar fi:

 -Digitalizarea, care este o prioritate pentru Guvern și pentru Ministerul Economiei. A fost lansat pachetul digital 1.0 și se lucrează și la alte instrumente ce vor fi curând lansate și promovate pentru a simplifica activitatea mediului de afaceri și pentru a reduce la maxim interacțiunea antreprenorilor cu autoritățile.

– Infrastructura calității – un domeniu mai puțin popular și mai tehnic, dar foarte necesar și important pentru antreprenori în procesul de certificare a mărfurilor. Împreună cu Banca Mondială se lucrează la un astfel de proiect pentru a crea laboratoare de certificare a produselor, care vor reduce multe din eforturile antreprenorilor în comercializarea produselor.

– Relațiile internaționale cu partenerii noștri sunt extrem de importante. UE este unul din partenerii principali, care ne susțin în demersurile și eforturile noastre, prin intermediul Acordului de Asociere. Recent au fost dublate cotele de export pentru mai multe produse agricole. În continuare purtăm dialoguri constructive cu oficialii europeni pentru a extinde și alte piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni.

– EFTA este un Acord important cu țările europene, care urmează a fi semnat și care va oferi posibilități sporite de comerț pentru antreprenorii din șara noastră.

– Sectorul bancar, un instrument important de suport pentru mediul de afaceri, dar care mai are nevoie și de soluții suplimentare și care vor fi implementate prin intermediul ODA – Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

– Fondul de Accelerare și Creștere Economică (FACEM),  care urmează să fie anunșat public pe 20 septembrie, fiind un  mecanism util și necesar.

În încheiere, ministrul Sergiu Gaibu și-a exprimat convingerea că dezvoltarea economică a țării trebuie să fie un efort comun al instituțiilor guvernamentale, alături de societate, antreprenori, parteneri.

Imagini: