Ministrul Economiei și Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova au discutat relațiile economice moldo-germane

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber.

Cei doi oficiali au discutat despre crizele actuale, atragerea investițiilor, despre relațiile comerciale dintre țara noastră și Germania, precum și noile oportunități de dezvoltare ale acestora.

Ulterior, ministrul Dumitru Alaiba a prezentat prioritățile instituției, reformele demarate, sectoarele în care se fac schimbări, precum digitalizarea serviciilor, reducerea birocrației, domeniul taxelor etc.

Mai mult, a mulțumit pentru susținerea Guvernului german, acordată țării noastre, prin finanțarea proiectelor implementate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova, în domenii, precum dezvoltarea economică durabilă, administrare publică, îmbunătățirea mediului investițional.

La rândul său, ambasadoarea Margret Uebber și-a exprimat susținerea față de Republica Moldova și a asigurat că Germania este un partener de încredere al Moldovei, atât în dezvoltarea economică, cât și pe calea spre Uniunea Europeană.

La finalul discuțiilor, cei doi oficiali au examinat dezvoltarea relațiilor moldo-germane în domeniul cooperării economice.

Pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, Germania s-a clasat pe locul 6 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6.92 % din valoarea comerțului total.

Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Germania a înregistrat pe parcursul anului 2021, suma de 792 mln. USD. Comparativ cu anul 2020, valoarea comerțului bilateral a crescut cu 16.8%, iar soldul a constituit -301 mln. USD, în favoarea Germaniei.

Imagini: