Ministrul Economiei și Infrastructurii a participat la cea de-a 55-a ședință a Consiliului Electroenergetic al CSI

Ministrul Vadim Brînzan a participat, la data de 25 octombrie a.c., la cea de-a 55-a ședință a Consiliului Electroenergetic al  Comunității Statelor Independente a (CSI), desfășurat la Moscova, Rusia.

Pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului a fost abordat procesul de pregătire a sistemelor electroenergetice ale comunității CSI pentru următoarea perioadă toamnă-iarnă 2019-2020. De asemenea, au fost discutate în prim plan dezvoltarea continuă a sectoarelor electroenergetic, a economiei, inovației și digitalizării statelor membre CSI.

De asemenea, s-a tras o deosebită atenție asupra planificării în industria energiei electrice, unde s-a constat necesitatea unor viziuni mai largi pentru dezvoltare ulterioară a industriei energetice. În această privință, Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak a înaintat Consiliului CSI Electroenergetic o propunere privind formarea prognozelor pe termen lung a bilanțurilor de combustibil și de energie prognozate ale țărilor membre ale Consiliului.

Totodată, platforma Consiliul  Electroenergetic a oferit  oportunitatea unui schimb de experiență în ceea ce privește baza legislativă și normativ-tehnică a Consiliului, părțile venind cu bune practici și exemple din legislația sistemului energetic fiecărui stat membru.

Din componența Consiliului fac parte funcționari principali ai organelor de conducere ale electroenergeticii – reprezentanți împuterniciți ai statelor părți ale Consiliului, iar organul de lucru al Consiliului este Comitetul executiv care se reunește începând cu anul 1992, de două ori pe an.

Sistemul electroenergetic cumulativ a statelor CSI constituie o capacitate a stațiilor electrice de peste 322 milioane kW, producerea a 1264 miliarde kWh de energie electrică anual, iar lungimea sumară a liniilor electrice depășește 200 mii de km.

Imagini: