Ministrul Gaibu a discutat cu o delegație a Ministerului Federal German al Cooperării Economice și Dezvoltării despre relațiile economice bilaterale

Ministerul Economiei a găzduit o delegație a Ministerului Federal German al Cooperării Economice și Dezvoltării și reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova. Scopul discuției a vizat asistența Guvernului Germaniei pentru țara noastră. De asemenea, au fost abordate și domeniile de interes reciproc dintre părți.

Ministrul Sergiu Gaibu le-a mulțumit partenerilor germani pentru cooperare și susținerea țării noastre prin proiectele de dezvoltare, implementate.

La rândul său, șeful delegației germane, Michael Angermann, a ținut să menționeze că Guvernul german este dispus în continuare să vină cu suport la capitolul cooperare economică.

Părțile au discutat asistența în planificarea strategică sectorială, de creștere economică, cu accent pe reziliență, dar și asistența tehnică pentru dezvoltarea infrastructurii industriale și de afaceri, inclusiv masterplan-uri de valorificare a infrastructurii logistice și de transport, dar și documente tehnice pentru platforme industriale multifuncționale.

În țara noastră, activează circa 400 de întreprinderi cu capital german, investiţiile în capitalul social însumând 1 033 mln. MDL. După valoarea capitalului investit, Germania se află pe locul 9 printre principalii investitori ai RM. Pe parcursul anului 2021, Republica Federală Germania s-a clasat pe locul 5 printre principalii partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 7.6% din volumul comerțului total.

Guvernul Republicii Federale Germania a acordat suport prin implementarea Programului de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei. Programul este un instrument de promovare a comerțului extern, prin intermediul căruia se favorizează intensificarea relațiilor economice moldo-germane.

Imagini: