Ministrul Gaibu: Este necesară o reformă a guvernanței pentru a eficientiza instituțiile publice
Sectorul companiilor de stat a fost discutat în cadrul unei mese rotunde organizate de Expert-Grup. Organizatorii au prezentat și un studiu care cuprinde riscurile din companiile de stat, dar și o listă de recomandări care ar îmbunătăți situația în acest sector.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat importanța reformelor în domeniu și lacunele din sistem și s-a referit cu precădere la procesul de guvernanță în instituțiile publice.
”Este un domeniu foarte critic, deloc simplu de soluționat, ce are nevoie de o reformare amplă. Pentru companiile comerciale, statul trebuie să identifice cele mai bune momente pentru privatizarea acestora, astfel încât să obțină cele mai eficiente rezultate. Pentru companiile publice, este foarte important de îmbunătățit procesul de guvernanță, care, la noi, din păcate, încă se ghidează după principiile sovietice. Trebuie să îmbunătățim segregarea funcțiilor și divizarea corectă a acestora pentru a avea eficiență maximă. Nu este simplu, va dura, dar, sunt sigur că, împreună cu experții locali și cei internaționali, vom putea moderniza acest proces pentru a asigura o guvernanță eficientă”, a precizat ministrul Gaibu.
Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup, la rândul său a menționat că reforma întreprinderilor de stat a fost mereu amânată pe parcursul perioadei de independență din motive politice sau interese obscure. ”Aceste amânări ne-au costat bani publici, investiții ratate și imagine șifonată ca țară și mediu de afaceri. Studiul identifică principalele lacune legislative și instituționale care alimentează riscurile de corupție și blochează reformele din acest sector, care urmează să fie luate în considerație de Guvern în procesul de reformă asumată. Expert-Grup este gata se susțină aceste procese de transformare sistemică care vor consolida integritatea în sectorul întreprinderilor de stat și vor crea premisele pentru un program ambițios și transparent de privatizare”, a asigurat expertul.
În vederea sporii nivelul de transparență și îmbunătățirii guvernanței corporative ale întreprinderilor de stat, autorul studiului, Vitalie Rapcea, director de programe la Expert-Grup, a formulat o serie de recomandări, printre care:
Aprobarea politicii de proprietate a statului cu reflectarea raționamentelor de proprietate și delimitarea clară, fără suprapuneri, a rolului tuturor părților implicate;
Îmbunătățirea guvernanței corporative prin instituirea unor criterii transparente pentru selecția membrilor consiliilor, bazate pe competențe și integritate, nominalizarea membrilor independenți, subordonarea de raportare a controlului intern către consiliul de administrație, depolitizarea și responsabilizarea consiliilor;
Consolidarea capacităților instituționale ale APP pentru o mai bună evidență, administrare și control al gestiunii patrimoniului public în vederea unei administrări și deetatizări cu valoare adăugată pentru societate;
Instituirea unor sancțiuni pentru factorii de decizie responsabili de neasigurarea transparenței și dezvăluirea informației;
Instituirea unei abordări ex ante în analiza riscurilor de corupție în cadrul companiilor de stat prin prisma identificării și eradicării obstacolelor de integritate.
Mai multe detalii, puteți găsi aici.
Studiul integral poate fi accesat aici.