Ministrul Sergiu Gaibu a avut o întrevedere cu directorul ONVV, Cristina Frolov

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit astăzi cu directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte referitoare la situația producătorilor vitivinicoli autohtoni în contextul promovării exportului de vinuri și divinuri pe piața internațională, cât și identificarea unor noi oportunități de promovare a brandului de țară ”Wine of Moldova”. De asemenea, s-a discutat despre delegarea unui reprezentat al ministerului în cadrul Consiliului de coordonare al ONVV, ca urmare a modificării Legii viei și vinului, potrivit căreia Consiliul de coordonare a fost completat cu 2 membri, unul din partea Ministerului Economiei și unul din partea Ministerului Finanțelor.

Ministrul Gaibu a declarat că sectorul vitivinicol reprezintă un domeniu strategic pentru economia națională, menționând că Ministerul  Economiei este orientat spre eficientizarea proceselor de interacțiune a statului cu producătorii naționali, precum și identificarea piețelor cu potențial real pentru exportul vinurilor. Ministrul a subliniat importanța realizării unor studii pentru a înțelege cererea externă și potențialul obiectiv de export pe tipuri de produse, dar și necesitatea consolidării eforturilor pentru a promova brandul vinicol de țară.

Cristina Frolov a trecut în revistă principalele direcții strategice de dezvoltare ale industriei vitivinicole, specificând lista țărilor de interes sporit ca destinație de export pentru sectorul vitivinicol; importanța consolidării capacităților instituționale și protecția producătorilor locali; necesitatea eliminării practicilor de concurență neloială și asigurarea unui climat concurențial transparent și corect; importanța dezvoltării durabile a sectorului, precum și necesitatea schimbării practicilor de cultivare în vederea asigurării sustenabilității acestuia în condiții de secetă.

Părțile au convenit că sunt necesare acțiuni pragmatice pentru modificarea cadrului normativ aferent sectorului vitivinicol, care ar stimula competitivitatea în rândul producătorilor și ar simplifica procedurile de export, impozitare și certificare. Ministrul Gaibu a arătat deschidere deplină pentru îmbunătățirea legislației în domeniu și asigurarea unui climat de operare economică transparentă și în spiritul economiei de piață liberă.

Imagini: