Ministrul Sergiu Gaibu a discutat cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate

În cadrul reuniunii, desfășurată în format online, a fost discutat contextul internațional și dinamica economiei țării, schimbările care se produc în contextul crizei din regiune. De asemenea, au fost punctate domeniile care sunt în ascensiune și aduc valoare adăugată economiei țării, precum industria electronică și domeniul tehnologiilor informaționale, ultimul înregistrând anual creșteri de până la 35% în volumul vânzărilor, iar exportul de servicii a atins valoarea de 350 mil dolari în 2021, întrecând după valoare exportul de vinuri.

“Noi, ca țară, trebuie să ne adaptăm situației curente și schimbărilor tectonice care au loc în economia mondială. Costul majorat al serviciilor de logistică și schimbările în lanțurile logistice impun o revizuire a priorităților și modelelor de performanță economică. Ministerul Economiei, cu suportul GIZ, elaborează, pentru prima dată un program pentru dezvoltarea diplomației economice, astfel încât să eficientizăm acest instrument important în relațiile cu țările partenere. Să identificăm soluțiile win-win și să le valorificăm în comun cu țările partenere”, a menționat ministrul Gaibu.

Potrivit ministrului, analiza bilaterală, pe țări, va fi importantă în setarea priorităților de natură comercial-economică a misiunilor noastre diplomatice din afară, iar comisiile de specialitate vor fi reorganizate pentru a fi mai eficiente în plan economic, comercial, exporturi și investiții.

În plus, oficialul a informat despre progresele înregistrate la reformarea ODA și noile programe de susținere a antreprenorilor, inclusiv programul de internaționalizare destinat companiilor exportatoare din Moldova care planifică intrarea pe noi piețe sau reorientarea de pe piețele tradiționale.

La rândul lor, șefii misiunilor diplomatice au abordat provocările cu care se confruntă ambasadele și potențialele soluții și planuri de lucru.

Reuniunea a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul platformei de comunicare și interacțiune între membrii Guvernului Republicii Moldova și șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre în străinătate.

În străinătate, la moment, există 15 birouri comercial-economice, cu atașați pe politici de cooperare economică și comerț.

Imagini: