Ministrul Sergiu Gaibu a participat la reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a participat la cea de-a VI-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, desfășurată la Bruxelles, în cadrul căreia a comunicat despre progresele atinse în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA).

Ministrul Gaibu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul oferit Republicii Moldova, menționând că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în mai multe domenii de activitate urma semnării Acordului de Asociere RM-UE. ”Implementarea DCFTA a contribuit la schimbarea configurației comerțului extern, respectiv la creșterea economică a țării. Mai mult, a declanșat transformări în segmente importante ale economiei, sporind calitatea mărfurilor, diversificarea produselor, competitivitatea și managementul”, a declarat ministrul.

Totodată, ministrul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a explora la maxim oportunitățile și potențialul economic oferit de Acordul de asociere și nemijlocit DCFTA, prin alinierea legislației naționale la standardele UE și definitivarea cu succes a proceselor inițiate cu privire la extinderea accesului mărfurilor pe piața externă, îmbunătățirea sistemului sanitar și fitosanitar, simplificarea procedurilor vamale etc.

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. Valoarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în anul 2020 a fost de 4 miliarde de dolari SUA, reprezentând 52,26% din comerțul total al Republicii Moldova.

Reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – RepublicaMoldova a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița, care conduce delegația Republicii Moldova.

Imagini: