Ministrul Sergiu Railean a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA Dereck J. Hogan

Impactul crizei pandemice asupra economiei și măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri au fost subiecte discutate în cadrul unei conferințe online cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, ambasadorului SUA în țara noastră, Dereck J. Hogan și reprezentanților USAID.

În debutul ședinței, ministrul Railean a făcut o retrospectivă a măsurilor aprobate de Guvern, inclusiv de MEI,  pentru diminuarea efectelor socio-economice ale crizei generate de COVID-19, pentru populație și mediul de afaceri.

Sergiu Railean s-a referit la Programul de digitalizare a IMM-urilor lansat pentru dezvoltarea instrumentelor de comerț electronic, amânarea plății impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru trimestrul I al anului 2020, pentru perioada de până la 25 iunie curent, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa etc.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii lucrează continuu la dezvoltarea agendei digitale, astfel am lansat Foaia de parcurs pe e-Economy, acțiunile incluse sunt direcționate spre stimularea interacțiunii digitale între Guvern, comunitatea de afaceri și consumatori”, a menționat ministrul.

De asemenea, părțile au abordat și unele aspecte ce țin de securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea rutelor de livrare a gazelor naturale, s-a menționat despre progresul lucrărilor conductei Iași-Ungheni-Chișinău, dar și proiectul de furnizare a gazelor naturale în regim revers.

Totodată, oficialii s-au referit și la evoluția proiectului de lege cu privire la reglementarea mecanismului de screening al investițiilor în domeniile strategice ale economiei naționale, care va fi întocmit cu suportul USAID.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie – martie 2020 a înregistrat suma de circa 23,911 milioane de dolari. La moment, în Republica Moldova își desfășoară activitatea în jur de 400 întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 522,946 milioane de lei. 

Imagini: