Ministrul Sergiu Railean s-a întâlnit cu noul ambasador al Republicii Belarus în țara noastră, Anatolii Kalinin

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut o întrevedere cu noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Anatolii Kalinin. Părțile au discutat despre potențialele proiecte privind dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre cele două țări pe domeniile strategice.

Prin intermediul ambasadorului Republicii Belarus în țara noastră, ministrul Sergiu Railean a invitat oamenii de afaceri din Belarus să dezvolte proiecte investiționale în acele 16 platforme industriale multifuncționale, care urmează a fi lansate, precum și oportunitățile din sectorul energetic, transporturilor, domeniul IT, infrastructurii drumurilor etc.

„Ne-am propus să avem în fiecare raion câte o platformă industrială – Parc Industrial sau Zonă Economică Liberă, iar acolo unde nu sunt, să deschidem câte o platformă industrială multifuncțională. La moment, am identificat 16 raioane, unde urmează a fi construită câte o astfel de platformă industrială, inclusiv terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, rețele de alimentare cu apă și canalizare, căi de transport, condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială. Astfel, invităm investitorii din Belarus să examineze oportunitățile de afaceri pe aceste platforme”, a menționat Sergiu Railean.

De asemenea, părțile au discutat despre continuitatea creșterii eficienței cooperării dintre țări în contextul situației pandemice și susținerea reciprocă în sectoarele importante ale economiei naționale.

„Sunt sigur că vom reuși să depășim această situație prin sprijin reciproc, cooperare și solidaritate”, a declarat Anatolii Kalinin.

Menționăm că, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în perioada ianuarie – martie 2020 a înregistrat 43,644 mln USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Belarus se situează pe locul 11 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 2,14% în comerțul total al țării noastre.

Imagini: