Ministrul Vadim Brînzan s-a întâlnit cu Directorul de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Directorul de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi. Subiectul discuției a vizat Strategia de Parteneriat pe care o are Banca Mondială cu Republica Moldova pentru anii 2018-2021 și portofoliul proiectelor curente care sunt desfășurate în țara noastră.
Vadim Brînzan a vorbit despre prioritățile sale pentru perioada următoare, printre acestea se numără eradicarea corupției, atragerea investițiilor și crearea unei economii bazate pe cunoștințe și tehnologii moderne. „Este necesar să urgentăm reformele în domeniul privatizării proprietății publice, iar suportul Băncii Mondiale (BM) este unul imperativ, fie prin asistență tehnică, finanțare sau capacity building în vederea instruirii angajaților din sectorul public și privat”, a precizat ministrul.
De asemenea, oficialii au discutat despre proiectele finanțate de BM în țara noastră și anume Proiectul Ameliorarea Competitivității ce vizează sporirea competitivității la export a întreprinderilor autohtone şi reducerea constrângerilor și a poverii cadrului de reglementare asupra mediului de afaceri. Alt subiect a vizat Interconectarea Sistemelor Electroenergetice ale Republicii Moldova cu România, fapt ce va conduce la diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul țării noastre.
Directorul de țară Anna Akhalkatsi a subliniat progresele înregistrate de țara noastră la implementarea Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale din Moldova (PIDL), proiect care a întâmpinat unele dificultăți ultima perioadă. Acesta prevede acordarea asistenței de 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a circa 300 km de drumuri locale.
Totodată, părțile au discutat despre implementarea Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, al cărui beneficiar este Termoelectrica SA, prin care BM îndeamnă implicarea activă a Guvernului Republicii Moldova prin conectarea clădirilor guvernamentale la sistemul central, astfel facilitând menținerea unui sistem durabil.
În vederea facilitării cooperării între Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Infrastructurii și Banca Mondială, părțile au propus organizarea mai multor ședințe de lucru, în componență lărgită, pentru a identifica sectoarele și problemele care necesită asistență.
La final, ministrul a menționat că Banca Mondială a este un partener de nădejde al Republicii Moldova și mizează în continuare pe suport în implementarea atât a proiectelor curente, cât și a celor viitoare.