Modificări semnificative în domeniul securității cibernetice, adoptate de Guvernul Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege esențial pentru consolidarea securității cibernetice la nivel național. Această inițiativă vine ca răspuns la cerințele tot mai complexe ale mediului digital și la nevoia de aliniere la standardele europene.

Principalele modificări sunt următoarele:

Actualizarea legală în mai multe sectoare: Legea introduce cerințe stringente de securitate cibernetică în diverse domenii cheie, inclusiv sănătate, transporturi, servicii bancare și gestionarea deșeurilor. Aceste schimbări asigură o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și sporesc reziliența infrastructurii naționale.

Responsabilități clare pentru furnizorii de servicii: Furnizorii de servicii din aceste sectoare sunt acum obligați să implementeze măsuri viguroase de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat.

Armonizare cu standardele UE: Acest proiect de lege reprezintă un pas crucial în alinierea legislației naționale cu Directiva NIS a Uniunii Europene, consolidând astfel poziția Republicii Moldova ca partener de încredere în cadrul UE.

Este esențial să subliniem că aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice. Prin aceste măsuri, Republica Moldova își întărește angajamentul de a asigura un spațiu digital sigur și de încredere pentru toți cetățenii săi.

Inițiativa a fost elaborată cu suportul proiectului UE „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance” și reprezintă un pas important în fortificarea infrastructurii cibernetice naționale.