„Moldova continuă să rămână ferm înrădăcinată pe calea sa de integrare europeană”: La MDED are loc a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului
Progresele cheie și provocările asociate, în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt discutate în cadrul celei de-a X-a reuniune anuală a Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerțului.
Componența delegației Republicii Moldova este condusă de secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene, iar reprezentantul Comitetului European – fiind șeful adjunct al Unității Europa și Vecinătate de Est – DG Comerț, Marco Düerkop.
În debutul ședinței, a intervenit online, de la Budabesta – viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, salutând colegii din Chișinău și Bruxelles, care s-au întrunit.
“UE rămâne partenerul nostru principal din punct de vedere politic și comercial. Suntem hotărâți să implementăm cu fermitate Acordul de Asociere și să continuăm procesul nostru de integrare în marea familie europeană” a punctat Dumitru Alaiba.
În această sesiune sunt discutate realizările principale în îndeplinirea angajamentelor care decurg din acordul de asociere, pe domenii precum: comerțul exterior cu bunuri și servicii, aspecte vamale, climatul de afaceri, achiziții publice, infrastructură de calitate, proprietate intelectuală, sectorul energetic și concurență.
„Moldova continuă să rămână ferm înrădăcinată pe calea sa de integrare europeană. Scopul nostru este de a consolida economia noastră, de a spori competitivitatea și de a stabili o prezență proeminentă pe piața europeană. Uniunea Europeană rămâne partenerul nostru politic și comercial cheie. Rămânem fermi angajați în punerea în aplicare a Acordului de Asociere și pentru a merge mai departe pe drumul nostru către integrarea în UE”, a menționat secretarul de stat, Vadim Gumene.
Comisia Europeană a susținut și apreciat eforturile și acțiunile întreprinse de Republica Moldova într-un an deloc ușor și plin de provocări generate de situația în regiune, în același timp, fiind stabilite noi obiective și acțiuni care urmează a fi realizate în următorul an pentru fiecare sector în parte.
La etapa actuală, UE este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, fiind cea mai mare piață de desfacere. Valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și UE în anul 2022 a constituit 6,9 mlrd. dolari SUA, înregistrând o creștere cu 36 %, față de anul 2021.
Totodată, Moldova a exportat în Uniunea Europeană, în anul 2022, în valoare de 2,5 miliarde dolari SUA, înregistrând o creștere de 32 %. Astfel, circa 58 % din totalul exporturilor RM, a fost realizat în UE.
În perioada ianuarie – iunie 2023, suma comerțului cu UE a constituit 3, 4 miliarde, astfel reprezentând o pondere de 52 % din totalul comerțului exterior al țării noastre.
Reuniunile Comitetului de Asociere RM-UE în configurația Comerț sunt organizate anual și au rolul de a aborda cele mai importante progrese, precum şi provocări în implementarea componentei DCFTA din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.