Moldova Eco- Energetică 2014 și-a desemnat câștigătorii

6 decembrie 2014 – Douăzeci de proiecte eco-energetice au fost premiate în cadrul celei de-a III-a ediții a Galei Moldova Eco Energetică. Peste o mie de promotori ai eficienței energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă au fost prezenți la Gală.

În 2014 Competiția națională Moldova Eco-Energetică, în cadrul căreia sunt premiate inițiativele din domeniul energiilor regenerabile și eficienței energetice,  s-a extins, fiind lansate două concursuri noi: Târgul Ideilor Eco-Responsabile și Tehnologii Eco-Responsabile.În total, anul acesta au fost înscriese în competiție 75 de dosare.

Premiul special a fost oferit școlii Primăriei satului Gaidar, UTA Gagauz-Yeri, pentru proiectul de schimbare a sistemului de încălzire pe gaze, de la Gimnaziu și Școala din Gaidar cu unul ce utilizează biomasă. Centrala pe biomasă a fost instalată din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Astfel, în sezonul rece 2013 – 2014 au fost economisiți peste 95 de mii de lei.

„Moldova și-a propus prin Strategia Moldova 2020 ca 17% energia necesară să provină din surse de energie regenerabilă, iar aceste inițiative ne ajută să atingem acest obiectiv. Sunt convins că proiectele premiate în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică vor avea efect multiplicator și vor impulsiona noi inițiative în domeniul eficienței energetice ”, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, prezent la eveniment.

Din acest an vor primi finanțare proiectele investiţionale în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă. Acestea sunt selectate în cadrul Târgului de finanțare  a Ideilor Eco-Responsabile. Zece companii și-au prezentat proiectele investiționale în fața potențialilor finanțatori în cadrul Târgului, ce a avut loc la 3 decembrie, curent. Ferma de bovine, „Mold Farm Group”, care va produce biocombustibil solid din resturi animaliere este idea de proiect eco-responsabil ce va primi creditare din partea unei bănci comerciale, pentru care statul va avea rolul de garant.

Totodată, pentru a premia companiile naţionale ce  promovează soluții şi tehnologii inovative şi eficiente în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, a fost introdusă categoria Tehnologii Eco – Responsabile. La această categorie patru proiecte au fost desemnate câștigătoare.

În cadrul Galei a fost anunțat faptul că Teatrul National „Mihai Eminescu”, care a fost gazda Moldova Eco – Energetică 2013, va primi finanțare pentru eficientizarea energetică a clădirii. Certificatul de finanțare i-a fost înmînat directorului teatrului, Ion Hadarcă, de către  ministrul Culturii, Monica Babuc  și viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

To în cadrul Galei, viceministrul Economiei și-a donat salariul pe o lună, realizatorului unei turbine eoliane, ce s-a înscris în cadrul concursului Moldova Eco-Energetică. Cu toate că proiectul nu a fost desemnat câștigător în cadrul galei, Consiliul Moldova Eco – Energetică a considerat că este un proiect care merită încurajare iar Valeriu Triboi i-a oferit un premiu.

Notă:

Moldova Eco-Energetica este cel mai mare concurs în domeniul eficienței energetice si surselor de energie regenerabila. Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică, cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și PNUD și al Fondului pentru Eficiență Energetică.

Aici vedeți lista câștigătorilor Competiției naționale Moldova Eco-Energetică.

Mai multe poze de la Gala de premiere pe facebook.

Video de prezentare a proiectelor câștigătoare puteți vedea pe youtube.