Moldova IT Park a făcut bilanțul activității, trasând și acțiunile de realizat

Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a participat la Adunarea Generală a rezidenților Moldova IT Park, unde au fost prezentate rezultatele activității Moldova IT Park în anul 2022, dar și acțiunile planificate.  

Oficialul a ținut să puncteze că instituția este un model de succes, care trebuie promovat și dezvoltat continuu, fapt care este demonstart și de către cifra de afaceri din industria IT din ultima perioadă.

“Moldova IT Park s-a dovedit a fi cea mai importantă inițiativă de dezvoltare a industriei IT și de sporire a competitivității acesteia la nivel regional. De aceea, e important să asigurăm continuitatea. Astfel, ne propunem pentru prima jumătate a anului curent elaborarea și promovarea proiectului de lege privind modificarea legii parcurilor IT, cu scop de extindere a garanției juridice privind impozitul unic și a termenului de funcționare a Moldova IT Park. Totodată, este important să fie consolidate capacitățile administrației parcului, de gestionare a relației cu rezidenții acestuia și cu partenerii de dezvoltare” a  menționat secretarul de stat, Viorel Garaz.

Numărul rezidenților Moldova IT park a atins cifra de 1 343 rezidenți activi, cu un număr de angajați de peste 18 700.

De la lansarea parcului pană în prezent au fost create 951 companii noi, 71% din totalul companiilor. În prezent, în park sunt înregistrate 211 companii cu capital străin din 38 țări (adică, 16% din numărul total de rezidenți).

În pofida constrângerilor impuse de pandemie și contextul regional, cifra de afaceri realizată de către rezidenții Moldova IT park în anul 2022 a depășit cu 48% venitul pentru anul 2021 și a constituit peste 10 mlrd. lei, dintre care 89% reprezintă export.

Imagini: