Moldova și Turcia au semnat Acordul privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor

16 decembrie, Istanbul – Republica Moldova și Turcia au semnat Acordul privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor. Documentul a fost semnat astăzi la Istanbul, în cadrul Forumului oamenilor de afaceri, de miniștrii economiei,  Octavian Calmîc și  Nihat Zeybekci.

În opinia celor doi demnitari, după intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre două atate (1 noiembrie 2016), documentul dat vine ca un suport considerabil pentru mediul de afaceri din două state în procesul de inițiere sau dezvoltare a proiectelor investiționale.

Făcând o trecere în revistă a relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Turcia, cei doi miniștri au menționat că înpofida trendului ascendend al acestora, volumul schimburilor comerciale este sub nivelul așteptărilor, fiind necesară o reformatare a acestora. În context, Octavian Calmîc și Nihat Zeybekci, au convenit asupra intensificării cooperării pe toate dimensiunile în scopul atingerii cifrei de 1 miliard USD la volumul schimburilor comerciale.

În acest scop interlocutorii au convenit asupra creării grupurilor mixte de experți, care pe domeniile de gestiune, vor coordona acțiunile privind transpunerea în viață a prevederilor Acordului de Liber Schimb dintre două state, întreprinde măsuri de eliminare a problemelor apărute în relațiile economice dintre două state, etc.

Ministru turc al Economiei a salutat decizia Republicii Moldova privind deschiderea unei reprezentanțe economice pe lângă Ambasada țării noastre de la Ankara, cu sediul la Istanbul, informându-l pe omologul moldovean că Ministerul Economiei al Turciei își asumă toate cheltuielile legate de asigurarea logistică a noii structuri. ”Noi considerîm că aprofundarea relațiilor comercial-economice dintre țările noastre, într-un final, va duce și la dezvoltarea cooperării bilaterale și în alte domenii importante atât pentru Republica Moldova, cât și Turcia”, a punctat ministrul Nihat Zeybekci.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că pe parcursul ultimelor luni, Guvernul Republicii Moldova a implementat mai multe programe și strategii îndreptate spre susținerea mediului de afaceri, creării unui climat investițional favorabil companiilor, care vin cu proiecte avantajoase pentru dezvoltarea economică a țării, crearea a noi locuri de muncă, etc. 

Imagini: