Moldova va plăti un preț mai mic pentru gazul rusesc

11 noiembrie 2014 – Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei  a avut astăzi o întrevedere la Chișinău cu vicepreședintele Companiei Gazprom Aleksandr Medvedev. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre Contractul de furnizare a gazului pentru Republica Moldova, termenii acestuia și prețul de achiziție a gazului. Ei s-au referit și la posibilitatea de a fi inițiate negocieri pentru un nou contract pe o durată de 3 – 5 ani. De asemenea, oficialii au abordat chestiuni legate de eventuale proiecte investiționale pe care compania Gazprom intenționează să le implementeze în țara noastră, în mod special în infrastructură și energie verde.

Tot astăzi, au fost semnate amendamentele privind prelungirea Contractului cu privire la condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru anul 2015 și prelungirea Contractului privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova pentru anul 2015.

Este o premieră pentru țara noastră că echipa națională de negociatori a reușit să finalizeze procesul înainte de începerea sezonului rece.

„Astăzi s-a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazului, ceea ce însemnă că securitatea energetică a Republicii Moldova este în siguranță. Preţul de bază prevăzut este de aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este de asemenea o foarte mare realizare pentru echipa noastră de negociatori. Apreciez mult contribuția companiei Gazprom şi aduc sincere mulțumiri echipei de la Moldova-Gaz şi cea a Ministerului Economiei”, a declarant Andrian Candu

S-au semnat două anexe la contractele de bază pentru furnizarea şi tranzitarea gazelor prin Moldova. Noi știm că are loc tranzitul și că gazul va ajunge la țările Balcanice. Preţurile au fost stabilite după condiţiile actuale ale pieţei produselor energetice”, a menționat  Aleksandr Medvedev.

„Vom fi categorici în procesul de discuții cu Agenția Națională pentru Reglementare Energetică ca această reducere să se simtă și în buzunarele oamenilor”, a mai adăugat Andrian Candu

Amendamentele semnate extind termenii contractelor în vigoare până la 31 decembrie 2015 şi prevăd furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova în volumul total de 2 960 milioane m3, inclusiv 1 060 milioane m3 pentru consumatorii din partea dreaptă a râului Nistru şi tranzitarea gazelor naturale prin teritoriul republicii în volum de 18 610 milioane m3.

Condiţiile de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova şi tranzitul gazelor pe teritoriul republicii în anul 2015 vor rămâne neschimbate.

Precizăm prețul actual pentru gazul din Rusia este de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi.