Nanosatelitul creat de experții UTM este pregătit să fie expediat către Centrul Spațial din Japonia
Centrul Național de Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a făcut o prezentare a nanosatelitului”TUMnanoSAT”, ce va fi implicat în misiuni de cercetări spațiale. Echipa de experți va expedia nanosatelitul către Centrul Spațial Tsukuba (JAXA) din Japonia pentru testarea și validarea finală. Ulterior, va fi expediat în SUA și lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX. Cu ajutorul lui, cercetătorii moldoveni vor putea colecta în premieră date proprii despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu. Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM.
”Acest proiect are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor studenți pentru dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale. Totul s-a născut dintr-un vis și astăzi, acest vis este o realitate care trebuie cultivată și consolidată în mod ferm, cu hotărâre și solidaritate”, a subliniat Viorel Bostan, rectorul UTM.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și-a exprimat susținerea față de inovațiile și tehnologiile create de experții noștri. ”Evenimentul de astăzi vine să confirme faptul că suntem capabili să dezvoltăm tehnologii, iar ministerul economiei intenționează să direcționeze resurse și suport în domeniul inovațiilor și al tehnologiilor. Planificăm, în cadrul unui Acord semnat cu USAID să dezvoltăm platforme inovaționale pe diferite aspecte, inclusiv în domeniul cercetărilor pentru a conecta mediul științific cu dezvoltarea economică. Domeniul aerospațial este de top și noi acum ca țară confirmăm că putem crea și absorbi tehnologii complexe și sperăm că acest fapt să fie și o carte de vizită pentru investitorii internaționali pentru că nu producem doar vin, dar suntem capabili să lansăm și sateliți în spațiu”, a precizat ministrul Gaibu.
Despre satelit:
Primul satelit ”TUMnanoSAT” a fost proiectat, construit și testat pe durata iulie 2019 – octombrie 2021 în cadrul programului de Stat „Elaborarea şi lansarea seriei de nanosateliţi cu misiuni de cercetare de pe Staţia Spaţială Internaţională, monitorizarea, postoperarea lor şi promovarea tehnologiilor spaţiale”. Acest proiect are un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor studenți pentru dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale. Nanosatelitul este construit în conformitate cu standardul CubeSat 1U, și reprezintă un cub cu muchia de 10 cm, are greutatea de 1,150 kg și va efectua misiuni de cercetare și educaționale.
Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) al UTM derulează, din anul 2010, proiecte educaționale în scopul promovării tehnologiilor spațiale, care reprezintă „vârful” tehnologiilor moderne. În acest sens au fost antrenați profesori, colaboratori științifici din diferite departamente ale UTM care activează în domeniile electronicii, radiocomunicațiilor, calculatoarelor, construcțiilor mecanice fine, energeticii în studierea tehnologiilor spațiale și elaborarea micro/nanosateliților, în tandem cu echipe de studenți, masteranzi și doctoranzi.
În perioada 2012-2017 a fost realizată toată infrastructura terestră de comunicație cu sateliți, formată din stații terestre de comunicație radio, distribuite teritorial în 2 zone ale Republicii Moldova.
În ultimii ani CNTS s-a reorientat la o altă clasă de sateliți, numiți nanosateliți din clasa/standardul CubeSat, foarte populară, atât în proiectele educaționale din Universitățile din lume, cât și în cele profesionale. Avantajul acestei clase de sateliți constă în unificarea/ standardizarea cerințelor de elaborare, care diminuează cheltuielile, disciplinează elaborarea și simplifică mult procedurile organizatorice pentru lansarea lor. În acest context, CNTS și-a propus elaborarea unei serii de nanosateliți cu denumirea comună „TUMnanoSAT”.
Mai multe declarații puteți urmări accesând linkul înregistrării video.