Noi oportunități de lansare a tinerilor în lumea afacerilor

Organizația pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat un nou Program “Start pentru tineri”, care oferă tinerilor oportunități de lansare a unei afaceri. Tinerii cu vârsta între 18 și 35 de ani, care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere, pot beneficia atât de suport consultativ/educațional, cât și de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant. Programul este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia au fost alocate în anul 2022 resurse financiare în valoare de 20 milioane lei pentru a susține circa 100 de afaceri autohtone.

Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a evidențiat importanța susținerii tinerei generații pentru a minimaliza efectul migraționist.

„În toată lumea, întreprinderi mici se creează, experimentează, învață, uneori eșuează, iar antreprenorii încep din nou și din nou, până găsesc formula perfectă pentru creșterea afacerii. Anume în acest proces de experimentare și învățare vrea să participe Guvernul, prin asistența sa. Susținem integrarea tinerilor în circuitul economic, credem  că tinerii sunt viitorul Moldovei și trebuie să le creăm cât mai multe oportunități aici, acasă”, a menționat șefa Executivului.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a dat asigurări că Guvernul va căuta și alte posibilități pentru a susține și consolida spiritul antreprenorial în rândul tinerilor.

” Prin programul de astăzi, ne dorim să ajutăm tinerii antreprenori, de la start până la export.  Acest program este și unul inovator, întrucât testăm un produs nou și anume, creditarea cu dobândă fixă, de 6%, foarte favorabilă în condițiile actuale. Vrem să dezvoltăm în continuare un fond de dezvoltare, care să asigure astfel de instrumente financiare pentru toți agenții economici și astfel să îi protejăm de eventuale riscuri, pe cei care investesc în viitorul țării”, a menționat ministrul.

”Programul va contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea lansării afacerilor în zonele rurale prin facilitarea accesului la resurse financiare nerambursabile și resurse creditare, precum și instruire, consultanță și mentorat pe parcursul implementării proiectului investițional”, a declarat Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM.

Prin intermediul Programului vor fi oferite două forme de suport financiar. Astfel, tinerii, care își propun să lanseze o afacere, vor putea beneficia de granturi de până la 200 de mii lei. Finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tinerii vor veni cu o contribuție de circa 30%.

Totodată, aceștia vor putea accesa credite cu porțiune de grant, combinând finanțarea nerambursabilă cu resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul instituțiilor financiare partenere de către Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE). Valoarea pachetului financiar va ajunge până la 1,7 milioane lei și va include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% și porțiunea de grant de 15%.

Statistica internă a ODIMM denotă faptul că 45 la sută din numărul total al beneficiarilor programelor de suport antreprenorial sunt tineri. În perioada 2009 (februarie) – 2022 (mai), ODIMM a implementat Programul Start pentru Tineri – o afacere durabilă la tine acasă, prin intermediul căruia, peste 400 de tineri au accesat finanțare nerambursabilă de până la 180 mii lei, iar peste 1700 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în procesul de elaborare a proiectelor investiționale.

La conferința de lansare a Programului Start pentru Tineri au participat prim-ministra, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE), reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, Incubatoarelor de afaceri, centre de tineret și organizații non-guvernamentale.

Imagini: