Noi oportunități pentru dezvoltarea economică a țării: La Paris a fost semnată foaia de parcurs, privind intensificarea și diversificarea relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Franceză

7 martie 2024 – La Paris, în marja vizitei de lucru a Președintei Maia Sandu a fost semnată Foaia de parcurs privind cooperarea economică dintre Republica Moldova și Republica Franceză pentru perioada anilor 2024-2029. Documentul a fost semnat de Vicepremierul Dumitru Alaiba, împreună cu Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Stéphane Séjourné.

Foaia de parcurs evidențiază necesitatea alinierii reglementărilor Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, sprijinind astfel integrarea țării pe piața europeană. Acest lucru va crea oportunități noi pentru mediul de afaceri din Moldova și va consolida poziția țării în contextul economic european.

Documentul semnat va intensifica schimburile comerciale și încuraja investițiile reciproce, stimulând astfel creșterea economică și dezvoltarea durabilă. Întreprinderile franceze vor fi susținute să se implice în proiectele economice prioritare pentru Republica Moldova, ceea ce va contribui la diversificarea economiei și la crearea de locurilor de muncă. Mai mult, schimbul de experiență și expertiza franceză vor sprijini reformele economice de la noi.

Un alt punct esențial în semnarea acestui acord este accentul pus pe digitalizare. Republica Moldova va beneficia de sprijinului francez în dezvoltarea infrastructurilor digitale, în special prin digitalizarea sectorului public și implementarea serviciilor electronice pentru mediul de afaceri și consumatori.

Astfel, vom obține modernizarea și inovarea în diverse sectoare economice.

Ceremonia de semnare a foii de parcurs a avut loc în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.