Noi proiecte de dezvoltare urbană și eficiență energetică în localitățile din RM cu suportul UE

13 februarie 2015, Chişinău –  Ministerul Economiei, în calitate de Coordonator Național al Convenției Primarilor, în parteneriat cu Comisia Europeană au lansat la 12 februarie curent Programul pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP). La eveniment a participat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, reprezentanţi ai delegaţiei UE la Chişinău, dar şi reprezentanţi ai autorităților publice locale. Programul va fi implementat în perioada 2014-2018 și are un buget total de  35.5 mil pentru 6 ţări precum Armenia, Azerbaidjan, Belarusia, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova.

De asemenea, agenda evenimentului a inclus prezentarea a trei proiecte de dezvoltare urbană, infrastructură în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile în Ungheni, Orhei, Ocnița, Soroca, Cantemir, care vor primi granturi din partea UE, în valoare de 2,2 milioane de euro.  Proiectele presupun îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor publice,  precum reabilitarea grădinițelor de copii din or. Ungheni, modernizarea și economisirea energiei în iluminatul public la Ocnița, Soroca și Cantemir, dar şi un proiect demonstrativ complex pentru dezvoltarea energetică durabilă în or. Orhei.  Proiectele vor fi finanţate în proporţie de 80% de către Uniunea Europeană, iar 20% de autorităţile publice locale.

Prezent la eveniment, viceministrul Economiei a salutat lansarea de către Comisia Europeană a Programului de susținere a orașelor din vecinătatea estică și sudică a UE, care va sprijini dezvoltarea durabilă în regiunile țării. De asemenea, Valeriu Triboi a subliniat faptul că în absența resurselor proprii de energie, eficiența energetică și sursele de energie regenerabile constituie o prioritate strategică pentru Republica Moldova, în acest context, autorităților publice locale revenindu-le un rol important.

Programul SUDEP include componente, cum ar fi co-finanţarea în proporţie de 80% a proiectelor durabile de dezvoltare urbană, instituirea unui mecanism de suport pentru a ajuta municipalităţile să elaboreze şi să implementeze proiecte, punerea în aplicare a unui instrument de facilitare a finanţării municipale pentru a îmbunătăţirea accesului la credite pentru investiţii durabile. O altă activitate a programului presupune acordarea sprijinului ştiinţific şi tehnic Centrului Comun de Cercetare pentru monitorizarea punerii în aplicare şi a rezultatelor planurilor de acţiune pentru energie durabilă în cadrul Pactului primarilor.

Menționăm că Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) face parte din eforturile UE de încurajare a municipalităţilor de a adera la Pactul (Convenția) primarilor (o inițiativă voluntară de reducere a emisiilor de CO2), şi a stimula economiile locale din regiune într-un mod durabil. Din ianuarie 2013 Ministerul Economiei este nominalizat în calitate de Coordonator Național al Convenției Primarilor din partea R. Moldova. În țara noastră există 29 de semnatari-orașe ai Convenției Primarilor.