Noile oportunități de cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă abordate în cadrul unui forum economic bilateral

Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat la lucrările forumului moldo-rus de cooperare economică. În cadrul intervenției la panelul „Cooperare în domeniul industriei, energiei, transportului și tehnologiilor informaționale. Proiectele investiționale principale”, Lilia Palii a prezentat ultimele evoluții în relațiile comercial-economice bilaterale, oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova, reformele realizate de Guvern pentru stimularea mediului antreprenorial,  sectoarele cu potențial de export  etc.

„Salut organizarea Forumului moldo-rus de cooperare economică, care este o  platformă bună pentru a discuta un șir  de probleme importante legate de cooperarea economică și comercială între Republica Moldova și Federația Rusă”, a declarat secretarul general de stat, Lilia Palii.

Potrivit secretarului general de stat, Lilia Palii, Federația Rusă este unul dintre principalii parteneri comercial-economici ai țării noastre. În anul 2019 comerțul exterior al Republicii Moldova cu Federația Rusă a înregistrat cifra de  941,672 mln USD. Volumul exporturilor moldovenești pe piața rusă în șapte luni ale anului 2020 a constituit 137,49 mln USD, iar la moment, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1000 de întreprinderi cu capital rusesc.

În context, Lilia Palii a evidențiat principalele sectoare cu potențial investițional din țara noastră și a încurajat oamenii de afaceri din Federația Rusă să beneficieze de condițiile favorabile oferite de platformele industriale multifuncționale, zonele economice libere, precum și parcurile industriale din Republica Moldova. De asemenea, secretarul general de stat s-a referit la facilitățile acordate investitorilor din sectorul TIC pe platforma Moldova IT Park, precum și dinamica pozitivă de dezvoltare a acestuia în ultimii 3 ani.  Cifra de afaceri a industriei IT s-a triplat: de la 2,1 miliarde de lei în 2015 la 6,6 miliarde de lei în 2019. Aceeași dinamică a fost observată și în creșterea exporturilor IT – de la 1 miliard de lei în 2015 la 3,4 miliarde de lei în 2019, o tendință absolut nouă pentru Republica Moldova – exportul de servicii și software IT, depășind exportul produselor tradiționale, cum ar fi vinificația și textilele.

În contextul abordării posibilităților de majorare a schimburilor comerciale, Lilia Palii a evidențiat necesitatea aplicării depline a Acordului de liber schimb prin eliminarea barierelor tehnice și tarifare,  reînnoirii Acordului de cooperare în domeniul industrial, precum și majorării contigentului autorizațiilor de transport.

Menționăm că Federația Rusă este printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În perioada ianuarie-iulie 2020, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă au înregistrat suma de 475,094.13, exporturile fiind în creștere cu 4.17%, iar importurile înregistrând o descreștere de 14.99%.

Imagini: