Noul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și noul ministru al Economiei, Sergiu Gaibu, au fost prezentați echipei ministeriale

Prim-ministrul Natalia Gavrilița i-a prezentat, astăzi, pe noii miniștri Andrei Spînu și Sergiu Gaibu, care vor gestiona domeniile infrastructură și dezvoltare regională, și economie. În discursul său, Natalia Gavrilița i-a felicitat pe noii miniștri, menționând că divizarea domeniilor din cadrul MEI reprezintă o necesitate și o prioritate pentru atingerea rezultatelor reale în aceste sectoare.

„Avem un mandat foarte puternic de schimbare. Un mandat care ne dă stabilitate pentru patru ani. Cetățenii așteaptă să facem o schimbare profundă a statului și a sistemului care a existat în toți acești ani. Vedem că în ultimii ani rezultatele pentru cetățeni au fost foarte proaste, am  avut multă corupție care subminează zi de zi încrederea oamenilor. Așa nu mai putem continua pentru că rămânem fără oameni. Vă îndemn să vă aliniați acestui deziderat pentru ca cetățenii să înceapă să aibă încredere în instituțiile statului și în justiție”, a declarat Natalia Gavrilița.

În context, noul ministru al Economiei, Sergiu Gaibu, a afirmat că împărtășește viziunea premierului, specificând că este nevoie de o schimbare majoră, nemijlocit, în economie: „Trebuie să fim înțelepți, să reorganizăm și să reorientăm economia în direcția în care vom beneficia maximal posibil și aceasta vom încerca să facem prin atragerea investițiilor și stimularea atât a investitori străini, cât și a celor locali, prin grija față de antreprenori, astfel încât aceștia să creeze valoare adăugată, dar nu să alerge dintr-o instanță în alta, iar antreprenorul să nu fie folosit în calitate de curier”.

Totodată, Sergiu Gaibu s-a referit la eficientizarea activității ministerului, cu accent pe gestionarea fluxurilor informaționale și analiza coerentă a situației în domeniu, precum și pe eliminarea impedimentelor birocratice: „Cea mai importantă resursă pentru țara noastră rămân a fi oamenii. Trebuie să investim în oameni și să le oferim oportunități aici în țară, în special tinerilor care au capacități și cunoștințe de a se dezvolta acasă”.

La rândul său, Andrei Spînu, viceprim-ministru, noul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a mulțumit în avans echipei pentru activitatea care urmează a fi îndeplinită, menționând că are un singur mesaj: „Vă rog să ne facem treaba bine! În spațiul public se vorbește despre ineficiența instituțiilor publice, despre lehamitea cu care unii funcționari își fac treaba. Eu vă rog să facem mai puțin, dar mai bine. Și asta este prima mea rugăminte.Iar dacă vorbim despre infrastructură, la fel, mai bine un kilometru de drum, dar ca lumea”.

Totodată, Andrei Spînu a îndemnat angajații să fie proactivi, specificând că vor fi apreciate ideile și soluțiile care vor ajuta la mișcarea lucrurilor înainte: „Noi îi vom încuraja pe cei cu idei, nu îi vom pedepsi și vrem să dăm o șansă celor dintre dumneavoastră care până acum ați simțit că ați meritat-o, dar nu ați avut-o.Timpurile se schimbă și ele se schimbă astăzi, nu pentru că așa vrem noi, dar pentru că așa vor cetățenii. Și cei care nu vor înțelege că timpurile se schimbă, din păcate vor trebui să plece. V-o spun cu cea mai mare determinare. Trebuie să ne schimbăm!”.

Viceprim-ministrul a reiterat mesajul lansat de președintele Maia Sandu la învestirea noului Guvern – „Zero toleranță față de corupție”, subliniind că nivelul de corupție în segmentul pe care urmează să-l gestioneze depășește limitele, totodată adresând și un mesaj instituțiilor subordonate Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în special, celor responsabile de infrastructura drumurilor în gestiunea cărora sunt cele mai mari bugete.

„Începând cu momentul de azi, orice suspiciune de corupție va fi tratată extrem de dur. Sau vă apucați să construiți drumuri ca lumea, sau plecați! Eu am să merg personal să verific toate drumurile. Vom face hotărâri de Guvern, legi, astfel încât cei care fac drumuri de proastă calitate să nu mai poată activa în următorii 10 ani. Personal, nu vă voi cere nimic în schimb, decât să mă asigur că nu trag eu cu obrazul pentru un drum pe care îl faceți Dvs”.

După acordarea votului de învestitură din partea Legislativului, la data de 6 august curent, noul Cabinet de miniștri a depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Imagini: