Noul regulament al legii actualizate a comerțului interior a fost consultat public cu reprezentanții mediului de afaceri

Ministerul Economiei a organizat o ședință de consultări publice, unde a fost prezentat și discutat, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri, proiectul de act normativ referitor la regulamentele și regulile comerțului interior.

Scopul acestor consultări publice este de a elimina ambiguitățile de implementare și a normelor juridice concurente, care se regăsesc în diferite acte de reglementare, aprobate prin hotărâri de Guvern și care necesită a fi modificate sau abrogate, dar și pentru a operaționaliza eliminarea practicilor neloiale, conform legii 231 privind comerțul interior actualizate.

„Comerțul este un subiect amplu, de aceea ne-am străduit să avem o balanță optimă, inclusiv cu aplicarea experienței Uniunii Europene și respectând în același timp reglementările internaționale la care țara noastră face parte. Am revenit cu modificări la cadrul normativ secundar, pentru că este important ca această lege (legea 231 privind comerțul interior) să devină aplicabilă. Nu este ultima discuție pe acest subiect. Consultările vor continua cu mediul de afaceri și părțile interesate”, a precizat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

În cadrul ședinței au fost discutate o parte din actele normative în care se regăsesc reguli de comerț interior și s-a vorbit despre necesitatea aprobării, printr-un singur act normativ, a mai multor regulamente complementare, astfel facilitând accesul și înțelegerea mai ușoară a normelor de către beneficiari.

Printre aceste reguli și regulamente pot fi enumerate: regulamentul privind modul de de indicare a preţurilor produselor oferite spre comercializare consumatorilor, reguli de prestare a serviciilor de alimentaţie publică, regulamentul sanitar pentru unităţile de alimentaţie publică, reguli de desfășurare a comerțului ambulant, cel de comerț în piețe, de comercializare cu amănuntul a unor tipuri de mărfuri nealimentare etc.

Proiectul de act normativ referitor la regulamentele și regulile comerțului interior a fost supus până acum consultărilor prealabile cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și alte instituții relevante.

Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la discuții au salutat desfășurarea consultărilor publice și au venit cu recomandări pe domeniile pe care le reprezintă.

Înregistrarea video a consultărilor publice poate fi accesată AICI.

Avizul privind consultarea publică a proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea regulamentelor și a regulilor din comerțul interior, poate fi accesat AICI.

Imagini: