O nouă investitie poloneză in sistemul bancar, discutată la Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu o delegație polonă, condusă de Adam Eberhardt, reprezentantul pe afaceri al Prim-ministrului Republicii Polone pentru sprjinul reformelor în Republica Moldova.

La discuții au participat și ambasadorul Republicii Polone în țara noastră, Tomasz Kobzdej și reprezentanți ai băncii PKO Bank Polski – președintele PKO Bank Polski, Paweł Gruza și consilierul acestuia, Ireneusz Derek.  

Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală economică, dar și despre proiectele de dezvoltare din diverse sectoare economice cu susținerea părții poloneze.

Directorul PKO Bank Polski, Paweł Gruza a comunicat faptul că banca examinează posibilitatea unei investitii in sistemul bancar din Republica Moldova.

PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, care își desfășoară activitatea prin intermediul a 1145 de filiale pe teritoriul Poloniei cu un capital activ de 103 mlrd. dolari SUA.

Ministrul Dumitru Alaiba a reiterat deschiderea Guvernului de a oferi tot suportul necesar, pentru atragerea investitiilor in economia tării.

Republica Polonia este un partener comercial important pentru Republica Moldova, cu o pondere de 3,5% din comerțul total. In Moldova sânt 90 de intreprinderi cu capital polonez, iar pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, schimburile comerciale moldo-poloneze au însumat 315 mln. USD, cu 17% mai mult fată de perioada similară a anului 2021.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Polonă au fost semnate 37 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate. În țara noastră activează 92 de întreprinderi cu capital polon, capitalul social investit însumând 227,297 mln. lei. După valoarea capitalului investit, Polonia se află pe locul 8, fiind printre principalii investitori ai țării noastre.

Imagini: