Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu Franz Wessig, Directorul General al Departamentului pentru Relaţii Economice Externe din cadrul Ministerului Federal al Ştiinţei, Cercetărilor şi Economiei al Austriei

9 octombrie 2014, Chişinău –  Viceministrul Economiei,  Octavian CALMÎC a avut o întrevedere cu  Franz WESSIG, Directorul General al Departamentului pentru Relaţii Economice Externe din cadrul Ministerului Federal al Ştiinţei, Cercetărilor şi Economiei al Austriei. Întrevederea dată s-a desfăşurat în contextul celei de-a treia şedinţe a Comisiei Mixte moldo-austriece pentru cooperare economică, care are loc în perioada 9-10 octombrie curent, la Chişinău.

În acest context, au fost abordate subiecte de interes comun pentru ambele ţări, în special ce vizează perspectivele colaborării comercial-economice dintre cele două state. Totodată, în cadrul întrevederii s-a discutat oportunitatea dezvoltării colaborării bilaterale în diferite domenii precum: proprietate intelectuală, întreprinderile mici şi mijlocii, promovarea exporturilor, agricultură, energie regenerabilă, eficiență energetică, etc. 

Octavian Calmîc a apreciat relaţia deosebită dintre Republica Moldova şi Republica Austria în plan economic, social şi politic.Totodată, viceministrul Economiei a menționat faptul că în domeniul comercial-economic există un vast potenţial de cooperare nevalorificat.

Directorul General Wessig a subliniat disponibilitatea părţii austriece de a oferi suport în desfăşurarea reformelor în Republica Moldova, în contextul semnării Acordului de Asociere şi de a participa în diferite proiecte de asistenţă tehnică în domeniile evidenţiate.

Notă: Cea de-a II-a şedinţă a Comisiei Mixte moldo-austriece pentru cooperare economică a avut loc în Austria, în perioada 8-10 iunie 2009.

În anul 2013, exporturile din Republica Moldova în Republica Austria s-au ridicat la $19,20 milioane fiind în creştere faţă de anul 2012 cu 7,2% sau $1,2 milioane. Republica Austria se situează pe locul 10 în topul ţărilor din Uniunea Europeană în care Republica Moldova efectuează exporturi.

Importul de mărfuri efectuat din Republica Austria în anul 2013 a însumat suma de $ 128,39 milioane şi a înregistrat o creştere în raport cu anul 2012 cu 4,4% sau $5,4 milioane.  Republica Austria se situează pe locul 5 în topul ţărilor din Uniunea Europeană din care Republica Moldova efectuează importuri.