Octavian Calmîc: ” BERD este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova”
14 februarie, Chișinău – Aspectele cooperării bilaterale dintre autoritățile Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), implementarea proiectelor investiționale în diferite domenii, au fost discutate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră.
În cadrul întrevederii, vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD, menționând că instituția este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în procesul de implementare a diferitor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, etc. ”Colaborarea cu BERD ne oferă posibilitatea de a realiza mai multe obiective strategice pentru Republica Moldova, care, într-un final, duc la îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor, creșterea calității serviciilor prestate populației, sporirea eficienței energetice, etc”, a menționat Octavian Calmîc.
Ministrul Economiei a apreciat înalt aportul Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în realizarea proiectelor din sectorul energetic, în special construcția conductei magistrale a gazoductului Ungheni – Chișinău, reabilitarea rețelelor de transport electric Moldelectrica, proiectul de modernizare a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, linia de finanțare pentru eficiența energetică în Moldova, precum și celor de reabilitare a drumurilor și aprovizionării cu apă a populației. Vicepremierul Octavian Calmîc l-a informat pe oficialul BERD că problematica implementării proiectelor de interconexiune electroenergetică cu România, inclusiv implicarea autorităților de la București în realizarea acestora, urmează a fi discutată săptămâna viitoare în timpul vizitei sale de lucru în țara vecină.
La rândul său, Phil Bennett a apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului financiar-bancar, energetic, al infrastructurii și altele, menționând că BERD va susține și în continuare procesele de modernizare a țării implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova. În același timp, oficialul european a menționat că pentru atingerea rezultatelor scontate în realizarea programelor și strategiilor de reformare și modernizare este necesară o conlucrare mai activă între instituțiile statului și sectorul privat, cu partenerii de dezvoltare, alte instituții antrenate în aceste procese.
De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 438 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (75%), instituțiile financiare (9%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (6%).