Octavian Calmîc: ”Dezvoltarea infrastructurii localităților este unul din obiectivele principale în activitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii”

29 septembrie, Chișinău – Dezvoltarea infrastructurii localităților, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din zona rurală, identificarea și implementarea proiectelor investiționale sunt unele din obiectivele principale în activitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru perioada imediat următoare. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul Octavian Calmîc în timpul vizitei de lucru în raionul Rezina.

În cadrul dialogului cu autoritățile publice locale, locuitorii unor comune, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că la moment, după preluarea mai multor domenii în gestiune, specialiștii instituției lucrează la un plan de acțiuni, care vor avea un impact pozitiv asupra vieții și activității cetățenilor, în special celor din zona rurală. Octavian Calmîc a specificat că susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, care activează în zona rurală va deveni una prioritară, deoarece  aceasta se va crește potențialul economic al fiecărei localități, vor fi create locuri de muncă la sate, etc. ”Chiar astăzi, la Comitetul PARE 1+1 au fost aprobate 39 de cereri de finanțare nerambursabilă a câte 250 mii fiecare pentru persoanele, care muncind peste hotare au decis să deschidă o afacere acasă. Și este îmbucurător că  28 activează în agricultură, fiind orientați spre creșterea cerealelor și viței-de-vie, pomicultură, creșterea animalelor, apicultură, etc”, a menționat vicepremierul Calmîc.

Aflându-se în satul Pripiceni, ministrul Octavian Calmîc a participat la manifestația de celebrare a persoanelor de vârsta a treia, organizată de autoritățile locale cu susținerea agenților economici din comună. În cadrul dialogului vicepremierul Octavian Calmîc și președintele raionului Eleonora Graur au discutat cu seniorii despre problemele cu care se confruntă și cum pot fi soluționate acestea. ”Guvernul cunoaște problemele cu care vă confruntați și întreprinde toate măsurile pentru a le soluționa. Conștientizăm cu nu facem aceasta cu viteza pe care o doriți, dar vă asigur că soluționarea problemelor oamenilor în etate a fost și va rămâne prioritatea numărul unu pentru Executiv”, a accentuat Ministrul Economiei și Infrastructurii.

În context, Octavian Calmîc a dat asigurări că va interveni pe lângă alte instituții de stat pentru a soluționa problema accesului limitat la produsele medicamentoase, deschiderea unui punct de urgență medicală, finalizarea proiectului de asigurare cu apă potabilă a cetățenilor, etc. De asemenea persoanele de vârsta a treia au abordat problema pensiilor, lipsei numărului necesar de locuri de muncă în comună, necesitatea reabilitării drumurilor de acces atât spre localitate, cât și prin sat, etc.

Aflându-se în raionul Rezina, vicepremierul Octavian Calmâc a participat la deschiderea Săptămânii fotbalului în masă, organizată de Federația Moldovenească de Fotbal în colaborare cu Asociația de profil din raion. 

Imagini: