Octavian Calmîc:” Republica Moldova este suficient de atractivă ca o platformă de investiții”
13 octombrie, București – Republica Moldova este suficient de atractivă ca o platformă de investiții, având semnate acorduri de comerț liber cu Uniunea Europeană, cu statele CSI, la nivel de CEFTA cu statele balcanice și cu Turcia, fapt ce oferă un acces liber a bunurilor și serviciilor către o piață cca 900 milioane de locuitori. Dorim să valorificăm această oportunitate, care este unică în Europa, si să transformăm teritoriul țării într-un pod de legătură dintre diverse piețe de desfacere din Vest, Est și Sud.
Declarația a fost făcută astăzi la București, de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul Forumului ”Excelență în business”, organizat de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România.
Adresându-se mediului de afaceri, prezent la Forum, vicepremierul Octavan Calmîc a menționat că Guvernul are o poziție fermă privind înlăturarea barierelor administrative în activitatea de afaceri și asigurarea uni mediul de afaceri echitabil, clar și transparent. ”Pentru a evita abuzurile din partea autorităților de reglementare, în cadrul reformei administrației publice centrale a fost creat ”ghișeul unic”, care permite într-un termen redus de obținut toate licențele și autorizațiile de activitate, a fost redus de la circa 60 la 13 numărul organelor cu dreptul de control, pe parcursul ultimelor doi ani au fost eliminate peste 260 de acte permisive, acțiune care va continua și în viitor, a accentuat Ministrul Economiei și Infrastructurii.
Octavian Calmîc a mai precizat că pentru crearea unui mediu favorabil pentru business, Executivul își propune să creeze mai multe oportunități de investiții prin aplicarea mecanismelor de atragere a investițiilor în zonele economice libere, parcurile industriale și parcurile IT – instrumente eficiente pentru dezvoltarea regională a țării, sectorului industrial al economiei și de creare a noilor locuri de muncă. ”Invităm companiile străine să participe activ în procesul de privatizare planificat pentru 2017, unde vor fi expuse companii autohtone din diverse domenii, cele mai importante fiind din domeniul telecomunicației, energetic, aerian, bancar etc”, a spus vicepremierul.
Potrivit lui Octavian Calmîc, asztăzi toate eforturile autorităților sunt îndreptate spre asigurarea unui salt caliativ în toate domeniile social-economice a țării, fiind schimbat nivelul de dezvoltare în așa mod încât țara noastră să se transforme dintr-o societate societate de consum în una de investitii.
Referindu-se la relațiile cu România, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că acestea sunt unele apropiate, aflate într-un trend ascendent, asigurând o colaborare reciproc avantajoasă și benefică pentru ambele state. ”Dorim ca relaţiile comercial-economice moldo-române să amplifice dinamica de dezvoltare reciproc avantajoasă. Constatăm cu satisfacție că în prima jumătate a anului curent volumul schimburilor comerciale al Republicii Moldova cu România a cunoscut o creștere cu peste 20%, România situându-se pe primul loc între partenerii cu care țara noastră întreține relații comerciale, atât la exporturi precum şi la importuri, deținând o pondere de 17,17%, dintre care la exporturi – 24,38%, la importuri – 13,76%”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Octavian Calmîc a mai menționat că Republica Moldova dorește ca investiţiile romăne în economia națională să sporească astfel încît să fie valorificat potenţialul existent. ”Țin să menționez că România deja joacă un rol important în acest sens, în prezent fiind poziționată pe locul 1 după numărul de întreprinderi cu capital românesc care activează în Moldova – 1678, cu o pondere de 15%. De asemenea, se clasează pe locul 6 privind investițiile în capitalul social, care pînă în prezent au însumat un volum de circa 697 mililioane lei, sau 5% din capitalul social total investit din străinătate”, a spus vicepremierul Calmîc.
În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat proiectele de interconexiune pe gaze naturale și energie electrică, care reprezintă o dovadă elocventă a parteneriatului eficient dintre două țări, cât și proiectele de infrastructură, în special în domeniul drumurilor, mediului, apă și canalizație, iluminat stradal, construcții, transporturi, etc, care au fost pe larg discutate în cadrul Comisiei mixte de cooperare economică la București în perioada 11 – 12 octombrie curent.
Prezentă la eveniment, Anca Magdalena Chiser, secretar de stat la ministerul Economiei al României, a accentuat că dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova constituie o prioritate pentru autoritățile de la București, iar evenimentele din săptămâna curentă, ședința Comisiei mixte și Forumul ”Excelență în business”, constituie un argument în plus al impulsionării acestui parteneriat. Oficialul român a încurajat mediul de afaceri de peste Prut să vină mai sigur cu noi investiții în Republica Moldova, care prin reformele implementate dovedește odată în plus că devine un partener de încredere pentru partenerii de dezvoltare și o platformă atractivă pentru investiții.
Forumul ”Excelență în business”, la care au participat circa 50 de companii și asociații din diferite domenii din România sau alte state, a avut drept scop promovarea oportunităților economice oferite de Republica Moldova, oportunități menite să contribuie la crearea condițiilor favorabile pentru susținerea potențialilor investitori ce doresc să se dezvolte în țara noastră.