Octavian Calmîc:”Relațiile comercial-economice dintre Moldova și Belarus constituie un exemplu de parteneriat strategic dintre două state”

11 septembrie, Chișinău – Dezvoltarea relațiilor economice, facilitarea schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Belarus, implementarea proiectelor investiționale și alte subiecte de cooperare bilaterală au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, cu ambasadorul Republicii Belarus la Chișinău, Serghei Ciciuk.

În cadrul dialogului, interlocutorii au făcut o trecere în revistă a relațiilor comercial-economice dintre două state, menționând o creșterea acestora în primele 7 luni ale anului curent, cu peste 10 la sută, comparativ cu perioada similară a anului 2016, atingând cifra de 110,47 milioane USD. În context, Octavian Calmîc și Serghei Ciciuk au constatat că relațiile comercial-economice Moldova și Belarus au un potențial bun pentru creștere, în acest scop fiind planificate pentru lunile octombrie – noiembrie curent, reuniunile grupurilor bilaterale de lucru în domeniile industrial, agricultură, construcții, etc.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, relațiile comercial-economice dintre Moldova și Belarus constituie un exemplu elocvent a relațiilor de parteneriat strategic dintre două state, care urmăresc scopul implementării unor proiecte reciproc avantajoase pentru ambele părți.

În opinia lui Serghei Ciciuk, un imbold în dezvoltarea relațiilor bilaterale, stabilirea parteneriatelor strategice între agenții economici din Moldova și Belarus, precum și identificarea unor proiecte investiționale îl va constitui participarea unei delegații impunătoare din Belarus la Forumul ”Moldova Business Week”, care va fi organizat la Chișinău în perioada 3 – 6 octombrie curent.

Octavian Calmîc și Serghei Ciciuk au abordat și problema colaborării în domeniul transportului rutier și aerian între cele două state, inclusiv prin lansarea unei rute avia directe Chișinău – Minsk. În context, Octavian Calmîc a mai menționat că partea moldovenească va solicita autorităților beloruse eliberarea unui număr suplimentar de autorizații de tranzit pentru transportatorii din țară, precum și examinarea posibilității majorării numărului acestora pentru anul 2018. 

Imagini: