Odată cu intrarea în vigoare a Acordurilor de comerţ liber cu UE şi cu Turcia pentru Republica Moldova va apărea o nouă realitate geo-economică
05.02.2014, Chișinău – Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a co-prezidat, împreună cu ministrul vămilor și comerțului din Turcia, Hayati Yazici, cea de a 7-ea ședință a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-turcă.
Valeriu Lazăr a menționat că schimburile comerciale cu Turcia au înregistrat anul trecut una din cele mai dinamice creșteri, de 15%, iar exporturile moldovenești spre Turcia au crescut de 2,5 ori. Potrivit Ministrului Economiei, părțile și-au stabilit obiectivul să sporească volumul schimburilor comerciale până la un miliard de dolari în următorii câțiva ani.
„Odată cu intrarea în vigoare a Acordurilor de comerț liber cu Uniunea Europeană și cu Turcia, pentru Republica Moldova va apărea o nouă realitate geo-economică. Astfel, vom deveni parte a unei piețe de aproape 600 de milioane de consumatori pe două continente, în condițiile existenței Uniunii Vamale între UE și Turcia. Și noi suntem pregătiți să trecem la o etapă superioară a relațiilor cu Turcia, de la comert la cooperare industrială și investitionala, pentru a cuceri împreună noi piețe”, a declarat Valeriu Lazăr.
Ministrul turc al vămilor și comerțului, Hayati Yazici, a declarat că Protocolul reuniunii Comisiei cuprinde o gamă vastă de sectoare ale economiei și reprezintă o hartă pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale. Oficialul a exprimat interesul companiilor turcești pentru cooperare în domeniul energetic și al industriei alimentare, în special a agriculturii organice. Hayati Yazici a informat că Parlamentul turc a ratificat Acordul de abolire a regimului ed vize cu Republica Moldova, acesta urmând să intre în vigoare în viitorul cel mai apropiat.
Copreședinții Comisiei, Valeriu Lazăr și ministrul turc al vămilor și comerțului, Hayati Yazici, și-au exprimat satisfacția în legătură cu încheierea negocierilor privind Acordul de comerț liber bilateral, care ar urma să fie semnat pe parcursul acestui an, în timpul vizitei la Chișinău a Prim-ministruluI Turciei Recep Tayyip Erdoğan. Totodată, părțile au menționat importanța echilibrării și diversificării schimburilor comerciale bilaterale și au convenit să intensifice eforturile în acest sens.
Astfel, Republica Moldova urmează să studieze și să preia experiența Turciei în promovarea politicii industriale, inclusiv ce ține de organizarea și funcționarea parcurilor industriale, să actualizeze acordul de promovare și protejare reciprocă a investițiilor, și să organizeze două misiuni a oamenilor de afaceri în acest an – una a businessmenilor moldoveni în Turcia, și una a investitorilor turci în Moldova.
De asemenea, s-au înțeles să examineze posibilitățile de finanțare de către banca de export a Turciei, Eximbank, a proiectelor investiționale a businessmenilor turci în Moldova, partea turcă s-a arătat interesată să contribuie la deschiderea reprezentanțelor băncilor turcești în RM.
Părțile au convenit să analizeze oportunitățile de cooperare în cadrul parteneriatelor publice-private, în special, în domeniul energetic, cel al serviciilor medicale, infrastructură de transport și servicii muncipale. Totodată, s-a convenit eventuala elaborare și semnare a unui Memorandul de înțelegere în domeniul protecției consumatorilor.
Cooperarea în domeniul agriculturii, metrologiei, transporturilor, turismului, organizarea de expoziții au fost subiectele asupra cărora au convenit, în cadrul Comisiei, să coopereze în timpul apropiat Republica Moldova şi Turcia, acestea fiind, de asemenea, incluse în Protocolul Comisiei mixte.
Partea moldovenească a oferit informații despre capacitățile și mărfurile transbortate prin portul maritim de la Giurgiulești, urmând ca părțile să extindă colaborarea în domeniul transporturilor maritime.
Notă: În perioada ianuarie-noiembrie 2013 volumul schimburilor comerciale moldo-turce a constituit 462 milioane de dolari, Turcia fiind pe locul cinci în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Moldova a exportat în Turcia bunuri și servicii de 120 milioane de dolari, în creștere de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Importul de bunuri și servicii din Turcia a constituit 342,4 milioane de dolari (în scădere cu 2,8%) sau aproape 7% din totalul importurilor.
Potrivit datelor Camerei de Licenţiere, la momentul actual în RM funcţionează 977 de întreprinderi cu capital turcesc, investiţiile acestora atingând cifra de 22 mln dolari SUA sau 3% din volumul total al capitalului străin. Astfel Turcia ocupa locul 10 în lista ţărilor investitoare în RM.