Oportunități noi pentru antreprenorii la început de cale. Programul „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori” – o inițiativă europeană, pentru îmbunătățirea competențelor de afaceri

Ministerul Dezvoltării Economice, în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au organizat evenimentul de prezentare al Programului „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori”, o inițiativă europeană care promovează dezvoltarea și colaborarea antreprenorială.

Evenimentul a fost destinat celor care inițiază sau care au deja o afacere și doresc să-și dezvolte competențele antreprenoriale, antreprenorilor cu experiență, dar și organizațiilor de susținere a antreprenoriatului.

Programul urmărește îmbunătățirea competențelor antreprenoriale prin colaborarea cu antreprenori experimentați din alte țări ale Uniunii Europene și oferă participanților oportunități valoroase de a-și dezvolta afacerile, accesând rețele extinse, piețe noi și cunoștințe.

Schimbul de experienţă, în cadrul Programului „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori” are loc în cadrul unui stagiu cu antreprenorul cu experienţă, ceea ce permite antreprenorului nou să dobândească abilităţile necesare conducerii unei mici firme. 

Erasmus pentru tineri Antreprenori – este un program de schimb transfrontalier care oferă antreprenorilor noi sau aspiranţi şansa de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă care conduc mici companii în alte ţări participante. Cu peste 11.848 de schimburi antreprenoriale, 22.089 de tineri antreprenori, 45 de țări implicate, acest program reprezintă o cale către noi oportunități.

Evenimentul de prezentare a programului, a debutat cu discursurile oficialilor prezenți.

“Programul reprezintă o cale către noi oportunități, un pilon esențial în dezvoltarea antreprenoriatului tinerilor, facilitând schimburile transfrontaliere și consolidând conexiunile între tinerii antreprenori și experți cu experiență în afaceri. Este o oportunitate în plus, ca să implicăm tinerii din țara noastră, în procesul de dezvoltare economică, astfel consolidând un mediu de afaceri european și competitiv” a declarant viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Uniunea Europeană este o comunitate dinamică și inclusivă, care își deschide larg porțile pentru cooperare. Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori” este o dovadă că noi nu avem granițe, ci doar oportunități care așteaptă să fie explorate. De-a lungul timpului, programul a dobândit popularitate și rezultate impresionante, iar realizările evidențiază impactul global și eficacitatea lui în promovarea creșterii antreprenoriale. Evenimentul de astăzi se aliniază campaniei UE „Anul European al Competențelor”, care evidențiază angajamentul nostru față de dezvoltarea abilităților, îmbunătățirea cunoștințelor și creșterea profesională”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

“Cred că foarte important este că acest program, oferă ocazia ca tinerii antreprenori din țara noastră să aibă un schimb de experiență cu cei din Europa, să împrumute din practicile și ideile lor. Acestea sunt prioritățile unei economii libere și a pieței unice, să implementezi la tine în țară din practicile altor țări, pentru a dezvolta și a menține o afacere, mai ales în condiții de criză. Progresul altor țări, membre deja ale Uniunii Europene, trebuie să ne motiveze să ne dezvoltăm tot mai mult, implicit și în domeniul antreprenoriatului” a menționat Radu Marian, deputat și președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

„Programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori” este o punte importantă dintre UE și Republica Moldova, mai ales acum când Moldova avansează pe calea integrării europene. De-a lungul acestui proces, nu trebuie să uităm și de contactul direct cu oameni, pe care, de fapt, se bazează afacerile. În prezent, 54 de apreprenori moldoveni au participat de acest program, iar jumătate din schimburi au avut deja loc. România este destinația cea mai frecvent aleasă în rândul antreprenorilor moldoveni, iar peste 70% dintre cei care au depus cereri pentru a beneficia de acest program sunt femei” a specificat Jakub Boratynski, directorul Departamentului Rețele și Guvernanță din cadrul Direcției generale piață internă, industrie, antreprenoriat și întreprinderi mici și mijlocii (DG GROW).

Evenimentul a continuat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și poveștile de success a unor antreprenori.

Istoriile de succes, ca și beneficiari ai Programului „Erasmus pentru Tinerii Antreprenori” au fost prezentate de către trei tineri: Maria Alipatova (Ucraina), co-fondatoare a start-up-ului SolarOptic; Dimitri Ionescu (Franța), fondatorul startup-ului de tehnologie curată LightMirror și Alexandra Mihalas (Moldova), fondatoare Art Factory, Art Director C.E.C Brâncuși, în colaborare cu Kiki Petratou (Olanda), antreprenor gazdă, fondator al companiei Joey Ramone.

Programul Erasmus for Young Entrepreneurs este un inițiativă transfrontalieră a Uniunii Europene lansată în 2008 ca răspuns inovator la necesitatea stimulării antreprenoriatului și încurajarea comerțului transfrontalier în Europa. Scopul principal al programului este de a oferi antreprenorilor noi și aspiranți experiența și competențele necesare pentru a demara și conduce cu succes o afacere prin lucrul alături de antreprenori experimentați din alte țări.

Din anul 2015, există 54 aplicanți din Republica Moldova la acest program, într-un număr mare fiind femeile-antreprenori. Noii antreprenori au ales ca destinații, pentru schimb de experiență, țări ca: România, Italia etc.

Mai multe detalii despre program, aici: https://www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Evenimentul de prezentare a programului, poate fi urmărit în întregime aici.