Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a ajuns la 15 ani de activitate

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a ajuns la 15 ani de activitate și cu această ocazie a avut un dialog cu reprezentanți ai beneficiarilor programelor de suport. 

Mai mult, 38 de companii autohtone, care și-au propus să-și ecologizeze afacerile, au semnat cu ODIMM, contracte de finanțare nerambursabilă. 

Din numărul total de afaceri, 24  sunt localizate în mediul rural, iar 14 – în municipiul Chișinău. În același timp, 18 companii activează în domeniul prestări servicii, 13 își desfășoară activitatea în domeniul industrial, iar 7 – în agroalimentar.

Antreprenorii vor accesa granturi de până la 200 mii lei din partea statului, care constituie până la 70% din  suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. Suma totală a finanțării nerambursabile, oferite celor 38 de afaceri, constituie circa 5,8 milioane lei, iar investițiile asumate de beneficiari vor fi de circa 11 milioane lei.  

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a subliniat oportunitățile deschise de investițiile verzi în fața întreprinderilor, care implică reducerea costurilor de producție, dar și reducerea impactului asupra mediului: “ODIMM ajută afacerile să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Apreciem curajul și perseverența companiilor care vin cu modele noi de producție și consum durabil pentru a contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea locurilor de muncă”.

Prezent la eveniment, a fost și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, care a felicitat instituția cu cei 15 ani  de activitate și a asigurat antreprenorii de sprijinul Guvernului în problemele pe care le întâmpină: “Comunicarea este principiul eficacității. Schimbul de proiecte concrete, practici și ședințele tematice – sânt cheia creșterii capacității de a produce și exporta”.

Ulterior, a fost organizat  un dialog Ministerul Economiei, ODIMM și beneficiarii programelor de suport în afaceri, părți interesate și asociații de business.

În cadrul discuțiilor, au fost analizate așteptările și provocările antreprenorilor în perioada crizei pandemice și de securitate regională, precum și eventuale soluții.

Imagini: