Până la finele anului curent, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane USD
26 octombrie, Chișinău – Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD, iar în următorii doi ani, în rezultatul atragerii unor proiecte investiționale noi, această sumă va crește încă cu circa 280 milioane USD. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei conferințe de presă privind activitatea ZEL în 9 luni ale anului curent.
Potrivit vicepremierului Calmîc, creșterea volumului investițiilor în următorii doi ani se așteaptă în rezultatul lansării proiectelor investiționale în ZEL ”Bălți” de circa 250 milioane USD, ZAL PP ”Valkaneș„ (subzona Comrat) de circa 10 milioane USD, ZAL PP ”Taraclia„ – 4 milioane USD și ZAL PP ”Otaci-Business„ – circa 15 mil. dolari SUA. ”În procesul de modernizare și relansare a economiei naționale, zonele economice libere au devenit principalele platforme de atragere a investițiilor străine directe, catalizatori ai creșterii exporturilor de mărfuri autohtone pe piața comunitară, CSI sau alte piețe regionale și mondiale”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Octavian Calmîc a mai accentuat că în scopul eficientizării activității zonelor economice libere, pe parcursul ultimului an Guvernul și Ministerul Economiei și Infrastructurii au întreprins un șir de măsuri de reformare și modernizare a acestora, inclusiv selectarea, prin concurs, a noilor administratori în toate cele 7 zone economice, elaborarea conceptelor de dezvoltare pe termen mediu pentru fiecare ZEL, activitățile administrațiilor legate de identificarea noilor investitori și promovarea exporturilor din zonele libere au început să se efectueze în corelare cu planurile de activitate ale MIEPO și Ministerul Economiei și Infrastructurii, etc.
Vorbind despre proiectele de succes din ultima perioadă de timp, Octavian Calmîc a adus drept exemplu construcția fabricii de producere a cablajelor pentru industria auto a Companiei germano-japoneză Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) de la Orhei, care va oferi aproximativ 2500 de locuri noi muncă. ”Doar pentru construcția uzinei pe o suprafață de aproximativ 27 mii de metri pătrați au fost utilizate 22 de milioane de euro. Investiția efectuată la prima etapă, inclusiv costul echipamentelor, constituie circa 30 de milioane de euro”, a specificat ministrul, invitând reprezentanții mass-media la deschiderea oficială a întreprinderii, care va avea loc pe 30 octombrie curent.
Referindu-se la numărul angajaților rezidenților în ZEL-uri, vicepremierul Calmîc a menționat că la 1 octombrie curent, numărul acestora constituia 10,8 mii persoane, majorându-se cu 63,3% în comparație cu perioada similară 2016, iar către sfârșitul anului curent cifră va crește până la 12,3 mii persoane. ”În același timp, ca urmare a realizării unor noi proiecte investiționale, prognozăm ca în următorii 2 ani numărul angajaților în cadrul zonelor economice libere să se dubleze, depășind 24 mii persoane, dintre peste 10 mii în ZEL ”Bălți”, circa 2000 ZAL PP ”Valkaneș” și peste 300 de persoane la ”Otaci-Business”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Octavian Calmîc a mai accentuat că volumul vânzărilor nete ale producției industriale (în prețuri curente) în total pe zonele economice libere, în 9 luni ale anului curent, s-a majorat cu 15,1% față de anul precedent şi a constituit 3686 milioane lei. ”Potrivit estimărilor administrațiilor zonelor libere, volumul producției industriale în anul 2017 va constitui circa 5,1 miliarde lei, comparativ cu 4,5 miliarde în 2016. Practic toată producția fabricată în zonele economice libere este destinată exportului”, a spus vicepremierul Calmîc.
În cadrul conferinței de presă, vicepremierul Octavian Calmîc a răspuns la întrebările reprezentanților mass-media, care vizau și alte aspecte ale activității Ministerului Economiei și Infrastructurii, relațiilor cu partenerii de dezvoltare, etc.