Performanțele și perspectivele tinerilor în domeniul tehnologiilor au fost prezentate la „Tekwill Expo Day”

La 5 ani de activitate, comunitatea TEKWILL și-a deschis ușile pentru toți beneficiarii programelor sale, dar și pentru publicul larg. Tekwill Expo Day a adunat în aceeași sală autorități, experți, reprezentanți ai sectorului IT și ai mediului de afaceri, elevi și profesori. Împreună au discutat tehnologiile utilizate în procesul educațional, dar și de business.

Tehnologiile informaționale schimbă modul în care gândim, interacționăm și ne dezvoltăm pe parcursul vieții. La Tekwill Expo Day am adus împreună toate tehnologiile dezvoltate în cadrul ATIC și Tekwill pentru diferite grupuri de vârstă. Peste 150.000 de beneficiari din sudul, nordul și centrul Moldovei au trecut prin programele Tekwill. Astfel, sperăm să creștem câteva generații echipate cu cele mai bune abilități, gata să facă față provocărilor viitorului”, a precizat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice ATIC.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a prezentat progresele și perspectivele sectorului IT și a îndemnat tinerii să se orienteze spre acest sector atunci când își aleg o profesie. Totodată, ministrul a enumerat și programele care oferă suport antreprenorilor ce intenționează să-și digitalizeze afacerile.

În pofida crizelor prin care trecem, Parcul IT din Moldova a înregistrat succese remarcabile. Anul trecut a fost o creștere cu 35% a vânzărilor de servicii și produse IT – 5,6 miliarde lei. Iar în acest an putem miza pe vânzări de 7 miliarde lei. Exporturile IT deja reprezintă 11% din totalul exporturilor țării noastre, depășind multe sectoare din domeniul agricol. De asemenea, reprezintă 3,5% din PIB, iar salariul mediu pentru rezidenții IT Park a crescut la 35 de mii de lei.

”Sectorul IT este numărul 1 în lume în atragerea investițiilor și ar fi păcat ca țara noastră să nu beneficieze de acest lucru și să nu ofere perspective frumoase și tinerilor noștri. Avem nevoie de tineri bine pregătiți și Universitatea Tehnică are tot potențialul pentru a pregăti specialiști în domeniu. Noi credem în tinerii noștri. De fapt, noi în acest sector construim Europa la noi acasă. Toate acestea sunt performanțe excepționale și ne arată că se poate progresa în țara noastră. În viitor, împreună cu partenerii de la USAID, vom lansa Programul de Inovație, o premieră pentru Republica Moldova. Prin acesta vrem să ajutăm talentele să dezvolte produse digitale atât pentru țara noastră, cât și pentru export, pentru că lumea digitalizării este fascinantă și are perspective foarte bune în toate domeniile”, a precizat ministrul Sergiu Gaibu.

În cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție cu cele mai interesante proiecte. Pentru participanți de toate vârstele au fost desfășurate ateliere de lucru și activități cum ar fi asamblarea și programarea roboților, IQ puzzleuri și alte experimente.

Imagini: