PNUD Moldova va susține în continuare activitatea Centrelor de carieră din Moldova

9 decembrie, Chișinău – Aspectele legate de operarea proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru angajarea durabilă a forței de muncă (SYSLAB), faza II – Rețeaua de centre de Carieră în Republica Moldova, au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU și Reprezentantă Permanentă PNUD în țara noastră.

În cadrul întrevederii Dafina Gercheva a relatat că pe parcursul ultimilor patru ani a fost stabilită o rețea din  5 Centre de carieră, activitatea cărei demonstrează rezultate tangibile, iar rata cumulativă de angajare a beneficiarilor constituind peste 80%. Oficialul ONU l-a informat pe ministrul Economiei că după sistarea finanțării proiectului, din motive interne, de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, PNUD Moldova a început activ să mobilizeze resurse pentru susținerea activității centrelor.  În context, Dafina Gercheva a menționat că activarea Centrului SYSLAB din Comrat pentru perioada 2016-2018 este acoperită financiar din sursele proiectului Susținerea Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia (SARD), finanțat din fondurile UE.

Dafina Gercheva a mai menționat că PNUD Moldova examinează posibilitatea susținerii în continuarea a Centrelor, solicitând și implicarea Guvernului Republicii Moldova în acest proces.

La rândul său, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a accentuat că instrumentul care îl prezintă Centrele SYSLAB este unul foarte important și necesită a fi menținut și pe viitor. Ministrul Economiei a specificat că pentru a iniția identificarea surselor de finanțare, este necesară o evaluare a necesităților financiare pentru menținerea activității a 4 centre la nivelul minim funcțional. Interlocutorii au convenit  că PNUD Moldova vor face o evaluare a fondurilor necesare pentru menținerea celor 4 centre, cu excepția centrului de la Comrat, și vor înainta un demers la Ministerul Economiei în cel mai scurt timp.

În cadrul întrevederii, Dafina Gercheva l-a mai informat pe vicepremierul Octavian Calmîc că în scurt timp PNUD Moldova intenționează să înainteze o propunere de proiect în domeniul eficienței energetice, care presupune investiții în modernizarea energetica a clădirilor publice și private.

Pe parcursul anilor 2013 – 2016, Rețeaua Centrelor de Carieră din Moldova a oferit suport la angajarea în câmpul muncii a unui număr de circa 900 de persoane. În cadrul programului de antreprenoriat, implementat pe parcursul anului curent, în cadrul Proiectului 49 de beneficiari au obținut consultanță și instruire în dirijarea unei afaceri timp de 2 luni, iar 19 antreprenori au avut posibilitate să acceseze Fondul de susținere a noilor afaceri în bază de concurs.

Imagini: